Skip to main content

Ε.Ε: Κοινοτική αλληλεγγύη σε θέματα λαθρομετανάστευσης

Αποδεκτές έγιναν οι τροπολογίες του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιώργου Παπανικολάου στην ψηφοφορία που διεξήχθη σχετικά με το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης που αφορά στην εγκαθίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου
Αποδεκτές έγιναν οι τροπολογίες και παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιώργου Παπανικολάου στη ψηφοφορία που διεξήχθη  σχετικά με  το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης  που αφορά στην εγκαθίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

Οι εγκριθείσες τροπολογίες του κ. Παπανικολάου αφορούν κατά κύριο λόγο τη λαθρομετανάστευση και τη μετανάστευση και ειδικότερα:

- Την ανάγκη καθιέρωσης κοινής μεταναστευτικής πολιτικής από πλευράς ΕΕ.

- Την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος όχι μόνο από σκοπιά της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, αλλά και ως ζτήματος προστασίας της ασφάλειάς τους.

- Την ανάγκη εγκαθίδρυσης και επέκτασης ενός Ευρωπαϊκού συστήματος επανεγκατάστασης των μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

- Την αντίληψη ότι η επικοινωνία μεταξύ της ΕΕ και των τρίτων χωρών πρέπει να καθορίζεται και από το βαθμό συνεργασίας τους σε ζητήματα ελέγχου της ροής μεταναστών και λαθρομεταναστών.

- Τη ρητή αναφορά ότι όλες οι συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών, όπως την Τουρκία και τη Λιβύη, πρέπει να συμπεριλαμβάνουν κεφάλαιο σχετικά με το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των κρατών μελών που είναι πλέον εκτεθειμένα σε μεταναστευτικές ροές, καθώς και να συνυπολογίζουν το βαθμό συνεργασίας τους με τη FRONTEX.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο κ. Παπανικολάου δήλωσε «Η εγκαθίδρυση ενός Χώρου Ελευθερίας Ασφάλειας και Δικαιοσύνης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αποτελεί ένα πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει το σύνολο των σχετικών πρωτοβουλιών στο μέλλον. Οι επιδράσεις του καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής των πολιτών της».

ZENITH