Skip to main content

ΕΒΕ Κοζάνης: Οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ

Τους φόβους του ότι τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, με την απώλεια θέσεων εργασίας, εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζ
Τους φόβους του ότι τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, με την απώλεια θέσεων εργασίας, εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κοζάνης, Χρήστος Σάββας.

Μιλώντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Σάββας ζήτησε από τις εμπορικές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, αλλά και τη μεταποίηση όπου και όσο είναι δυνατό να απορροφήσουν, καταρχάς, εν όψει του Πάσχα και βέβαια θα εξεταστεί και για αργότερα, την αύξηση του Φ.Π.Α., απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από μία επιβάρυνση, η οποία σύμφωνα με το ύψος της ετήσιας ιδιωτικής κατανάλωσης στη χώρα μας ξεπερνά το 1,3 δις ευρώ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανάσα» τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα ασφαλιστικά και δημόσια ταμεία τη ρύθμιση του ΥΠΟΙΑΝ για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, με εγγυημένα δάνεια ύψους 2 δις ευρώ, για την κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

«Τα σκληρά μέτρα λιτότητας μπορεί να είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δανεισμού της χώρας μας  από τις αγορές του εξωτερικού, σε καμιά περίπτωση από μόνα τους, όμως, δεν θα είναι αποτελεσματικά  χωρίς την προώθηση και ενεργοποίηση παράλληλων μέτρων ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης.

Κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην περιστολή  δημοσίων δαπανών - όχι μέσω της περιστολής των αμοιβών μισθωτών και συνταξιούχων- αλλά μέσω του ελέγχου της σπατάλης που γίνεται σε άσκοπες προμήθειες και σε φορείς που δεν προσφέρουν τίποτα, παρά διογκώνουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Επίσης πιστεύουμε ότι άμεσα θα πρέπει να  αξιοποιηθούν τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε να  δημιουργηθούν επενδύσεις στη Χώρα, ικανές να φέρουν την ανάπτυξη και να ενισχύσουν την απασχόληση».

Τέλος, ανέφερε πως έχει αποσταλεί πρόσκληση στον γ.γ Εμπορίου και Κατανάλωσης  του ΥΠΟΙΑΝ, κ. Σπυράκο, για να μιλήσει στα μέλη του επιμελητηρίου την Τετάρτη 24 Μαρτίου.

ZENITH