Skip to main content

ΕΒΕΘ: Ατυχής προσπάθεια αντιμετώπισης της τριγωνικής συναλλαγής

Τα προβλήματα που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας περιγράφει το ΕΒΕΘ στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών.

Τα προβλήματα που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις -κυρίως δε της Βόρειας Ελλάδας- διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας περιγράφει η διοίκηση του ΕΒΕΘ στην επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.  

Παράλληλα παραθέτει τις παρατηρήσεις της επί του επίμαχου άρθρου 21 κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «ατυχή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της τριγωνικής συναλλαγής». Το ΕΒΕΘ εκτιμά ότι «η κατάλληλη παρακολούθηση των συναλλαγών που περιγράφονται με την παράγραφο ιγ΄ του άρθρου 23 του νόμου 4172/2013, θα έπρεπε να πραγματοποιείται με την κατάλληλη προετοιμασία των ελεγκτικών διαδικασιών και όχι με τη θέσπιση των νέων διατάξεων που προβλέπονται στο άρθρο 21 του σχεδίου νόμου ‘’Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας’’».

Όπως εξηγεί το ΕΒΕΘ, οι συναλλασσόμενες επιχειρήσεις επωμίζονται ένα βαρύ φορτίο που επιδεινώνει τη ρευστότητά τους. «Σε αυτό το αυτονόητο γεγονός που συνιστά η επιβολή παρακρατούμενου φόρου για το σύνολο των καταβληθεισών δαπανών επενεργεί επί το δυσμενέστερο η πλήρης ασάφεια για την επιστροφή των παρακρατούμενων φόρων. Οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, που συναλλάσσονται με όμορες χώρες επωμίζονται δυστυχώς ένα δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος», επισημαίνεται στην επιστολή. Επιπρόσθετα, «εκ των πραγμάτων παρεμποδίζονται οι συναλλαγές με τις χώρες που προσδιορίζονται ως κράτη μη συνεργάσιμα ή κράτη υποκείμενα σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς», ενώ «διανοίγεται η δυνατότητα παράκαμψης αυτών των αυστηρών διατάξεων με την παρεμβολή παρένθετων προσώπων σε χώρες που δεν εμπίπτουν στους χαρακτηρισμούς του άρθρου 21». Επιπλέον, σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, η σχετική διάταξη αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον γραφειοκρατικά βάρη.

Στην επιστολή του το ΕΒΕΘ διατυπώνει την άποψη πως «δεν είναι αναγκαία η τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος όπως περιγράφεται με την παράγραφο ιγ΄ του άρθρου 23 του νόμου 4172/2013, ενώ είναι πολύ σημαντική η θέσπιση λειτουργίας παρακολούθησης αυτών των συναλλαγών και η κατασταλτική εξέτασή τους με βάση τη γνωστή στους φορολογούμενους και στους τελωνειακούς μηχανισμούς διαδικασία της ανάλυσης κινδύνου. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μετριαστεί αισθητά το κίνητρο για την πραγματοποίηση συναλλαγών που οδηγούν σε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή».

Το ΕΒΕΘ εκτιμά πως «αντίθετα με τις επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών, η θέσπιση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 21 δεν θα περιστείλει τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, αλλά θα δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα σε όλες τις επιχειρήσεις που νόμιμα συναλλάσσονται με τις χώρες αυτές. Το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο οξύ για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, που λόγω της γεωγραφικής τους θέσεις έχουν αναπτύξει εντονότατους εμπορικούς δεσμούς με τις όμορες χώρες».

ZENITH