Skip to main content

ΕΒΖ: Έλυσαν οι αγρότες την κατάληψη μετά την υπόσχεση Σαμαρά

Περιμένουμε αύριο να πληρωθούμε και να πάμε την Κυριακή, με ηρεμία να ψηφίσουμε, τόνισε ο πρόεδρος της τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης.

της Άννης Καρολίδου

Εχθές αργά το βράδυ αποχώρησαν από τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. οι τευτλοπαραγωγοί που επί επτά ημέρες έκαναν κατάληψη στο κτήριο της Μητροπόλεως.

Οι παραγωγοί έκαναν πίσω, μετά τη συνάντηση που είχαν εχθές στη Σίνδο με τον πρωθυπουργό, ο οποίος υποσχέθηκε  ότι θα πληρωθούν ως την Παρασκευή, δηλαδή μέχρι αύριο, τα χρήματα που τους οφείλονται από τα τεύτλα που παρέδωσαν στην ΕΒΖ, κατά την τελευταία καμπάνια.

«Παρουσία μας ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στο κ. Σταϊκούρα και μας διαβεβαίωσε, ότι την Παρασκευή θα μας πληρώσουν τα χρήματα που μας οφείλουν κι αν όχι στο 100%, δηλαδή τα 18 εκατομμύρια, στο 90%», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης.

Μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, οι τευτλοπαραγωγοί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ ΑΕ Λάμπρο Χαραλάμπους ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι γίνονται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για να πάρουν τουλάχιστον τα 16 από τα 18 εκατ.ευρώ που τους οφείλονται, την Παρασκευή και, τα υπόλοιπα περίπου 2 εκατ. στο επόμενο δίμηνο.

«Αντιληφθήκαμε ότι μετά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του κ. Σταϊκούρα και του κ.Σάλλα της τράπεζας Πειραιώς, που θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την Ζάχαρη. Εμείς σαν παραγωγοί, διεκδικούμε τα χρήματα που μας οφείλουν, δεν λέμε ότι θα πρέπει πρώτα να δεσμευτεί από την Τράπεζα η ζάχαρη που υπάρχει στα σιλό της εταιρείας, για να δώσουν δάνειο», τόνισε ο κ. Μπογιαννίδης.

Μετά την ταλαιπωρία των τελευταίων μηνών, οι παραγωγοί δεν αποκλείουν το να ξανασπείρουν τεύτλα, εφόσον βεβαίως πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται.  

«Η τευτλοκαλλιέργεια έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ενίσχυση που προκύπτει από την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Φυσικά μας χρωστάνε και από αυτές χρήματα, τα υπουργεία, αλλά τα κονδύλια αυτά είναι της κοινότητας και αν τελικά δε μας τα καταβάλλουν, θα καταφύγουμε στην Ένωση.  Για μας το κύριο πρόβλημα που έχει η ΕΒΖ και η τευτλοκαλλιέργεια είναι ένα, η χρηματοδότηση και αυτό θα λυθεί μόνο αν ενταχθούμε σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Πειραιώς», τόνισε ο κ.Μπογιαννίδης.

Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί έχουν κάνει επανειλημμένες επαφές με τα πολιτικά κόμματα, ενόψει και εκλογών. Έτσι, με πανό και τα αιτήματά τους πήγαν στη προχθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη και εχθές επιχείρησαν να πάνε στην ομιλία του Σαμαρά στο «Βελλίδειο», αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.  

«Λύσαμε την κατάληψη, περιμένουμε αύριο να πληρωθούμε και να πάμε την Κυριακή, με ηρεμία να ψηφίσουμε. Αν δεν πληρωθούμε, από Δευτέρα θα εξετάσουμε τις κινήσεις μας.  Μη ξεχνάμε ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν και οι συνάδελφοι, των οποίων η παραγωγή, τα αδιάθετα τεύτλα, έμειναν και σαπίζουν στα χωράφια. Είναι περίπου 2.500 στρέμματα αδιάθετης παραγωγής, που έχει καταστραφεί, μια ζημιά κοντά στα 300 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή περί τα 750.000 ευρώ. Οι παραγωγοί αυτοί θα πρέπει να αποζημιωθούν», κατέληξε ο κ.Μπογιαννίδης.

ZENITH