Skip to main content

Ecofin: «Όχι» στην αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Εκτός πραγματικότητας είναι το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του διοικητικού προϋπολογισμού της ΕΕ κατά 4,5% το 2011 εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι
Εκτός πραγματικότητας είναι το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του διοικητικού προϋπολογισμού της ΕΕ κατά 4,5% το 2011 εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των κρατών μελών της ΕΕ σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ σημείωσε ότι και οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι.

«Θα σας ενθάρρυνα έντονα» να αναθεωρήσετε, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ σε δημόσια συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και τον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ Γιάνους Λεβαντόφσκι.

«Συμφωνώ με την Κριστίν, αυτό είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας», σημείωσε ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Το αίτημα αυτό της Επιτροπής, σημείωσε ο Δανός ομόλογός τους Κλάους Γιόρτ Φρέντρικσεν, δείχνει «έλλειψη επαφής με την οικονομική πραγματικότητα των κρατών μελών», ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να περικόψει τους μισθούς στο δημόσιο τομέα κατά 14% και τις συντάξεις κατά 9%.

Ο Λεβαντόφσκι απάντησε ότι η κριτική αυτή δεν του προκαλεί έκπληξη και επέμεινε ότι το αίτημα για επιπλέον χρήματα δεν προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντί να ζητούν αυξήσεις των μισθών και των εξόδων για το 2011, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να σφίξουν κι αυτοί το ζωνάρι, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ.

«Η κρίση απαιτεί δραστικά μέτρα (...) Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις δαπάνες λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και προσωπικά τάσσομαι υπέρ μιας μείωσης των μισθών των ευρωβουλευτών και των ευρωπαίων δημοσίων υπαλλήλων», σημείωσε.

«Είπα στον (πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι, αν το σύνολο των χωρών μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, δεν είναι δυνατό αυτοί να αυξάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσέθεσε.

Το ΕΛΚ είναι η πρώτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 265 από τους 736 ευρωβουλευτές.

«Αν οφείλουμε να κάνουμε προσπάθειες, οφείλουμε να τις κάνουμε από κοινού», επέμεινε.

«Ακόμη και η Γερμανία θα πρέπει να πάρει δύσκολα μέτρα. Το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ θα κάνει μια ανάλυση της κατάστασης στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, ξεχωριστά σε κάθε χώρα. Πρέπει να δούμε τί μέτρα πρέπει να πάρουν οι χώρες. Το ποσοστό της μείωσης (των ευρωπαϊκών μισθών) θα πρέπει να αποφασιστεί βάσει του μέσου όρου που θα διαπιστωθεί στο επίπεδο των διαφόρων χωρών, διαφορετικά δεν θα είμαστε σοβαροί», κατέληξε.

ZENITH