Skip to main content

ΕΔΕ για το φοινικόδασος της Πρεβέλης

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, για την καταστροφή του Φοινικοδάσους της Πρεβέλης, με αφορμή τα δημοσιεύματα ότι το σύστημα παρακολούθησης - πυρανίχνευσης δ
Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Α. Καρούντζος, για την καταστροφή του Φοινικοδάσους της Πρεβέλης, με αφορμή τα δημοσιεύματα ότι το σύστημα παρακολούθησης - πυρανίχνευσης δεν λειτούργησε. Ο κ. Καρούντζος με επιστολή του ζητά την παρέμβαση των Επιθεωρητών Ελέγχου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δράσεις υπηρεσιών, που έχουν σχέση με την καμένη περιοχή του φοινικόδασους, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει «ούτε κουκίδα αμφισβήτησης, σχετικά με τις διαδικασίες έγκρισης του ποσού από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας».

«Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα», δηλώνουν στελέχη της Περιφέρειας για το θέμα, που προέκυψε σχετικά με την έγκριση κονδυλίου 1.195.000 ευρώ για την παρακολούθηση ορεινών όγκων για ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο εγκρίθηκε το 2007, αφορούσε στην εγκατάσταση 28 πυλώνων, ενός συστήματος αναμεταδοτών και εικονοληψίας σε ορεινούς όγκους, στον Ψηλορείτη και θα κατέληγε στη Μονή Πρέβελη. Όλοι αυτοί οι σταθμοί θα παρείχαν πληροφορίες στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια, είχε γίνει πρόταση στην πυροσβεστική να τοποθετηθεί ένα μόνιτορ, το οποίο δεν τοποθετήθηκε εκ μέρους της Πυροσβεστικής με το αιτιολογικό ότι εποπτεία και έλεγχος είναι σε 24ωρη βάση.

Από την πλευρά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η περιφέρεια ενημέρωσε την πυροσβεστική για το σύστημα τον Ιούλιο του 2010, όταν από τον Μάρτιο είχε ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακό της σχεδιασμός. «Το Πυροσβεστικό Σώμα, βάσει της Νομοθεσίας, λειτουργεί ως κατασταλτικός μηχανισμός στο θέμα των Δασικών Πυρκαγιών και την ευθύνη της πρόληψης  έχουν άλλοι Δημόσιοι Φορείς», καταλήγει η ανακοίνωση του πυροσβεστικού σώματος.

ZENITH