Skip to main content

ΕΕ: Μόνο οι PIIGS να πέσουν στην ύφεση...

Το ουτοπικό σχέδιο των Βρυξελλών που βυθίζει στην ανυπαρξία Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κι ενδεχομένως Ιρλανδία.
Σε μια στροφή πολιτικής, με στόχο να ανατρέψει το κλίμα παγίωσης της ύφεσης στην Ευρωζώνη, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αυτό το οποίο θα προωθηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι να καταδειχθεί ότι με εξαίρεση τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και την Ιρλανδία (PIIGS), οι υπόλοιπες δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα λιτότητας, αλλά αντιθέτως να υλοποιήσουν πρωτοβουλίες ανάπτυξης, προκειμένου η Ευρώπη να βγει το συντομότερο από αυτή την ατραπό στην οποία έχει περιέλθει.

Το θέμα συζητήθηκε και κατά το χθεσινό EcoFin, όπου οι συστάσεις που έγιναν στις χώρες - μέλη της ΕΕ ήταν σαφείς: Ας μην αφήσουμε ολόκληρη την Ένωση να περιέλθει σε φάση ύπνωσης. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να μην αφεθεί η Ευρωζώνη να μετεξελιχθεί σε ένωση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση ενός μεγάλου γερμανικού ινστιτούτου μελετών που ανέφερε εν ολίγοις ότι η Γερμανία θα πέσει θύμα ύφεσης εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής της στα κατά καιρούς πακέτα στήριξης, που ανακοινώνονται. Το θέμα, όμως, είναι ότι γενικότερα υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εξελίξεις «δείχνουν» ότι η πορεία προς την ύφεση συνιστά μάλλον μονόδρομο. Απλώς, σε άλλες χώρες θα διαρκέσει λιγότερο και σε άλλες περισσότερο. Παρά τις όποιες προσπάθειες καταβληθούν για την αποφυγή αυτής της εξέλιξης.

ZENITH