Skip to main content

ΕΕ: «Ναι» αλλά με προϋποθέσεις η ένταξη της Ισλανδίας

Οι ευρωβουλευτές δέχτηκαν με ευνοϊκό τρόπο σήμερα την προοπτική της ένταξης της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα αυτή θα πρέπει ακόμη να καταβάλει έως τότε κάποιες προσ
Οι ευρωβουλευτές δέχτηκαν με ευνοϊκό τρόπο σήμερα την προοπτική της ένταξης της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα αυτή θα πρέπει ακόμη να καταβάλει έως τότε κάποιες προσπάθειες, ανάμεσά τους είναι και η εγκατάλειψη της φαλαινοθηρίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «διάκειται ευνοϊκά στην ιδέα να υποδεχτεί ένα νέο κράτος μέλος με σταθερή δημοκρατική κουλτούρα», αναφέρεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο.

Η Ισλανδία, που χτυπά την πόρτα της ΕΕ εδώ και ένα χρόνο, βρίσκεται σε στάδιο προσέγγισης με την ΕΕ πολύ πιο προωθημένο από κάθε άλλη υποψήφια χώρα, είτε πρόκειται για τις χώρες των Βαλκανίων ή για την Τουρκία.

Επίσης συμμετέχει στην κοινή αγορά για πάνω από 15 χρόνια, μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Μέλος επίσης του χώρου Σένγκεν, χωρίς διαβατήριο, το νησί εφαρμόζει σχεδόν τα τρία τέταρτα της κοινοτικής νομοθεσίας που είναι αναγκαία για την ένταξη, γεγονός το οποίο θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία σε σύγκριση με άλλες υποψήφιες χώρες.

Η χώρα, που δέχτηκε σοβαρότατο πλήγμα από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της το 2008, θα πρέπει ωστόσο να θεραπεύσει τις «μεγάλες θεσμικές αδυναμίες» της οικονομίας της που είναι κυρίως «η οργάνωση και η λειτουργία των συστημάτων του οικονομικού ελέγχου και εγγύησης των καταθέσεων», υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Το Κοινοβούλιο ζητεί επίσης «να επιτευχθεί μια διμερής συμφωνία» στη χρηματοπιστωτική διένεξη που φέρνει αντιμέτωπη την Ισλανδία με τη Βρετανία και την Ολλανδία, όσον αφορά στην αποζημίωση των θυμάτων από την κατάρρευση της ισλανδικής διαδικτυακής τράπεζας Icesave.

Οι βουλευτές «επιμένουν», επίσης, ότι η «Ισλανδία πρέπει να σταματήσει πλέον το κυνήγι της φάλαινας, μια δραστηριότητα που οι Ισλανδοί θα ήθελαν να αναγνωριστεί ο παραδοσιακός της χαρακτήρας».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έδωσαν ήδη το πράσινο φως τους τον περασμένο μήνα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία, η οποία μπορεί να ελπίζει ότι θα γίνει το 29ο μέλος της ΕΕ μετά την Κροατία η οποία καταρχήν θα πρέπει να είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στην Ένωση το 2011 ή στις αρχές του 2012.

ZENITH