Skip to main content

Εφετειακή καταδίκη για την πρώην ιδιοκτήτρια της ΒΙΟΜΕ

Συνολική ποινή φυλάκισης 43 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το δευτεροβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στην πρώην ιδιοκτήτρια της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Συνολική ποινή φυλάκισης 43 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το δευτεροβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στην πρώην ιδιοκτήτρια της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής Χριστίνα Φιλίππου, κόρης του ιστορικού προέδρου της Φίλκεραμ-Johnson Γιώργου Φιλίππου, για μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους της θυγατρικής BIOME.

Η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και δικάστηκε δια πληρεξουσίου δικηγόρου, ενώ κρίθηκε ένοχη με ελαφρυντικό για παράβαση του νόμου 3996/11, κατά συρροή. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή, όπως παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, η κατηγορουμένη δηλώνει ότι βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ που διεκδικούν τα δεδουλευμένα πέντε  μηνών, από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο, του 2011. Η ποινική διαδικασία κινήθηκε μετά την προσφυγή των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας που υπέβαλε μήνυση κατά της πρώην ιδιοκτήτριας.

Η τελευταία σε πρώτο βαθμός είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με συνολική ποινή 120 μηνών, με αναστολή.  

Το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ άνοιξε και λειτουργεί στα χέρια των εργατών οι οποίοι με αυτοργάνωση, εργατική αυτοδιαχείριση και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες προσπαθούν να καταστήσουν βιώσιμη τη επιχείρηση από τον Ιανουάριο του 2013.

ZENITH