Skip to main content

Έφυγαν περισσότερα από 15,8 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

Οι προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να αποτρέψουν τη διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό δεν έχουν πιάσει τόπο. Σύμφωνα με την ΤτΕ, σε μόλις τέσσερις μήνες έχουν κάνει «φτερά» περισσότερα από 1
Παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να αποτρέψουν τη διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ως συνέπεια του κλίματος φόβου και ανασφάλειας που επικρατεί μεταξύ μεγάλων και μικρών καταθετών, η «αιμορραγία» κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να έχει τελειωμό. Για του λόγου το αληθές, σε μόλις τέσσερις μήνες (Ιανουάριος-Απρίλιος) έχουν κάνει «φτερά» περισσότερα από 15,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σχεδόν 3 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στην Κύπρο και κυρίως σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε «φιλότιμες» προσπάθειες, εντούτοις είναι γεγονός ότι δεν κατάφερε να πείσει για την αξιοπιστία της οικονομίας. Ταυτόχρονα τα μέτρα που ανακοίνωσε για επαναπατρισμό κεφαλαίων μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα προκάλεσαν, αφού ναι μεν η φορολογία είναι χαμηλή, αλλά εξετάζεται η προέλευση των κεφαλαίων.

Όσον αφορά στα στοιχεία αυτά καθαυτά, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αρχή του έτους μειώθηκαν κατά 6,6%. Ειδικότερα, οι καταθέσεις από 237,789 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν σε 221,978 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Παράλληλα, άκρως ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση, αφού αυξήθηκε μεν σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι του Μαρτίου, ωστόσο η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον υψηλότερο δανεισμό του δημοσίου τομέα.

Αναλυτικά, ενώ η χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε στο 19,1% από 13,0%, η πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των εγχώριων νοικοκυριών, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, και σχεδόν μηδενιστεί, ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων, φθάνοντας στο 0,6% σε ετήσια βάση. Παράλληλα συνεχίζεται η επιβράδυνση του ρυθμού στα στεγαστικά δάνεια, ο οποίος έχει οδηγηθεί στο 3,3% έναντι 3,5% το Μάρτιο και 3,6% το Φεβρουάριο.

ZENITH