Skip to main content

Εγγυήσεις πως δεν θα επαναληφθεί ο αποκλεισμός των συνόρων ζητά η Βουλγαρία

Έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος των αγροτών είναι η Βουλγαρία αποσύροντας το αίτημα που κατέθεσε στην ΕΕ για λήψη αποζημιώσεων, αφού πρώτα λάβει γραπτό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Βουλγαρίας παραμένει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της συνοριακής αστυνομίας της Βουλγαρίας Λόρα Λιούμπενοβα, στο μεθοριακό σταθμό Κούλατα (σ.σ. αντίστοιχος του Προμαχώνα, στη βουλγαρική πλευρά) έχει δημιουργηθεί ουρά, το μήκος της οποίας ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα, από τις περίπου 260 νταλίκες που περιμένουν το άνοιγμα των συνόρων.

Η κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, με εκπροσώπους των αγροτών, σχολιάζοντας ότι οι προοπτικές για άμεση επίλυση του θέματος δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Στις εξελίξεις του ζητήματος αυτού αναφέρθηκε, τηλεφωνικά, από τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας χθες το βράδυ, στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΒΝΤ.

Η Σόφια, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος, αποσύροντας το αίτημα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λήψη αποζημιώσεων, λόγω των οικονομικών ζημιών που υφίσταται εξαιτίας των κλειστών συνόρων. Επειδή, ωστόσο, πρόκειται για εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας, όπως τόνισε, η βουλγάρικη κυβέρνηση θα προχωρήσει στα σχετικά βήματα μόνο κατόπιν σχετικής, επίσημης, ενημέρωσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ θα επιμείνει στην παροχή εγγυήσεων ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ο αποκλεισμός των συνόρων.

Όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ, στην περίπτωση που η βουλγαρική κυβέρνηση λάβει γραπτό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει στην επίλυση του εσωτερικού αυτού προβλήματος της Ελλάδας, ο ίδιος είναι έτοιμος να θέσει το θέμα ακόμη και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να αποσυρθεί το αίτημα για αποζημιώσεις, που κατέθεσε η Σόφια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η βουλγαρική πλευρά θα επιμείνει στο να λάβει εγγυήσεις πως «ποτέ πια δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλεισμός των συνόρων μας (σ.σ. με την Ελλάδα)».

Από τη Γερμανία, όπου βρίσκεται, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είναι σε μόνιμη επαφή με τα αρμόδια μέλη του κυβερνητικού του επιτελείου που διαχειρίζεται την κατάσταση και συντονίζει τις ενέργειες για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους οδηγούς που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.

ZENITH