Skip to main content

Εγκλωβισμένοι στη Μαδρίτη πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί

Πολλοί από τους Eυρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αναζητούν τρόπο επιστροφής από τη Μαδρίτη στη χώρα τους καθώς το νέφος από την τέφρα του ηφαιστείου στην Ισλανδία έχει παραλύσει τις ευρωπαϊκές αερομετ
Πολλοί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αναζητούν τρόπο επιστροφής από τη Μαδρίτη στη χώρα τους μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Ισπανία καθώς το νέφος από την τέφρα του ηφαιστείου στην Ισλανδία έχει παραλύσει τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές.

Το ξενοδοχείο Intercontinental, όπου διέμειναν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και πολλοί άλλοι υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες κατά τη διάρκεια του εργασιών του Συμβουλίου χρέωνε 4.000 ευρώ για μεταφορά στο Παρίσι με αυτοκίνητο με οδηγό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι σχεδιάζει να φύγει το νωρίτερο δυνατόν μόλις ολοκληρωθεί το κυριότερο μέρος των συνομιλιών σήμερα το μεσημέρι γιατί οι πτήσεις στη νότια Ευρώπη έχουν προς το παρόν επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με εκείνες στη βόρεια.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, αισθανόταν λιγότερο ασφαλής για το ταξίδι επιστροφής της καθώς οι περισσότερες πτήσεις προς το Παρίσι ματαιώθηκαν και ο εναλλακτικός τρόπος μετάβασης, όπως για παράδειγμα το τρένο, καθίσταται σταδιακά ανέφικτος γιατί τα εισιτήρια εξαντλούνται.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που επίσης συμμετείχε στο Συμβούλιο, δεν γνώριζε πως θα επιστρέψει στη χώρα του.

Βοηθός του δήλωσε ότι το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή του αύριο Κυριακή με κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά μόνο αν το αεροσκάφος μπορεί να κατευθυνθεί νοτίως της Μαδρίτης για να τον μεταφέρει στο Λουξεμβούργο.

Οδικώς για τη Γερμανία η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ αναγκάστηκε σήμερα να επιστρέψει με λεωφορείο στη Γερμανία- το τελευταίο σκέλος της επεισοδιακής επιστροφής της από τις ΗΠΑ.

Η Μέρκελ ήταν μία από τις δεκάδες χιλιάδες επιβατών που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο του γερμανικού εναερίου χώρου το οποίο θα διαρκέσει ως τις 2400 GMT καθώς το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα έχει προκαλέσει μπλακ άουτ στις αερομεταφορές.

Το Airbus στο οποίο επέβαινε η Μέρκελ αρχικά άλλαξε προορισμό και κατευθύνθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, όπου η καγκελάριος διανυκτέρευσε την Παρασκευή προτού ταξιδέψει αεροπορικώς για τη Ρώμη.

Από τη Ρώμη η Μέρκελ και η αντιπροσωπεία της θα ταξιδέψουν με λεωφορείο καλύπτοντας μία απόσταση 520 χιλιομέτρων προς την πόλη Μπολτζάνο της βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Εκεί θα διανυκτερεύσουν και στη συνέχεια θα μεταβούν οδικώς από τις Άλπεις και μέσω Αυστρίας θα φθάσουν αύριο Κυριακή στη Γερμανία. Το Μπολτζάνο απέχει 870 χιλιόμετρα από τη γερμανική πρωτεύουσα, Βερολίνο.

Παραμένει άγνωστο αν η Μέρκελ θα μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι αύριο Κυριακή.

Συνεργάτες της εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψει με ελικόπτερο στην Κρακοβία της Πολωνίας, το αεροδρόμιο της οποίας παραμένει κλειστό.

ZENITH