Skip to main content

Εγκρίνεται από το υπουργικό το νέο Ασφαλιστικό

Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο Ανδρέας Λοβέρδος το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ αμέσως μετά την έγκρισή του θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Δραματικές οι αλλ
Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ αμέσως μετά την έγκρισή του θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Όσον αφορά στις αλλαγές που θα επιφέρει, το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ) , τα οποία θα λειτουργήσουν αυτοτελώς από το 2018.

Αποτρέπεται, επίσης, η έξοδος από την εργασία πριν από την ηλικία των 60, από το 2011 και μετά, με παράλληλη καθιέρωση ποινής (6% ετησίως) για πρόωρες αποχωρήσεις. Αυξάνονται από 37 σε 40 τα έτη ασφάλισης για την παροχή πλήρους σύνταξης.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η επαναφορά εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, καθώς επίσης η αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των όρων για τις συντάξεις αναπηρίας.

Εισάγονται αυστηρότεροι όροι για τις συντάξεις αναπηρίας, ενώ αναθεωρείται ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Εξάλλου, ο κ. Λοβέρδος σε χθεσινή συνέντευξή του στη «Real News» αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στο δώρο των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ θα προστίθενται 200 ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

ZENITH