Skip to main content

Εγκρίθηκαν τα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε το τελευταίο πακέτο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που εξασφάλισε την υποστήριξη και του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε το τελευταίο πακέτο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που εξασφάλισε την υποστήριξη και του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η Πορτογαλία θεωρείται ως πιθανός επόμενος στόχος στον κύκλο της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να προσφύγει στην άντληση κεφαλαίων από το ταμείο στήριξης που έχει δημιουργηθεί από την ΕΕ.

Τα μέτρα λιτότητας που παρουσίασε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος εγκρίθηκαν με την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που είχε δεσμευθεί εξαρχής ότι θα έλεγε «ναι» στα μέτρα. Στόχος του πακέτου είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 7,3% επί του ΑΕΠ αυτό το χρόνο και στο 4,6% το 2011, ενώ το 2009 είχε ανέλθει στο 9,4%.

Μεταξύ των μέτρων που εγκρίθηκαν είναι η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των αποδοχών ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων που θεωρούνται υψηλά αμειβόμενοι.

ZENITH