Skip to main content

Εγκρίθηκε η πέμπτη δανειοδοτική δόση προς τη Ρουμανία

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη χορήγηση της πέμπτης δανειοδοτικής δόσης προς τη Ρουμανία, ύψους 913,2 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος δανειοδότησης.
Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε τη χορήγηση της πέμπτης δανειοδοτικής δόσης προς τη Ρουμανία, ύψους 913,2 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος δανειοδότησης, το οποίο εφαρμόζεται μεταξύ του διεθνούς οικονομικού οργανισμού και της ρουμανικής κυβέρνησης.

Η διάθεση της δόσης έγινε δυνατή μετά την αξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων της ρουμανικής οικονομίας, κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2010. Η γενική πρόβλεψη για φέτος αναφέρει έλλειμμα σε ποσοστό 6,8% επί του ΑΕΠ, με τον πληθωρισμό να κλείνει στο 3,5%, ενώ η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται μεταξύ του -5% και μηδενικού ποσοστού.

Ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης Καταστάσεων Ανάγκης (IGSU), επεξεργάζονται σχέδιο για την καταγραφή όλων των απαραίτητων υλικών και του εξοπλισμού που απαιτείται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από το πρόσφατο κύμα βροχοπτώσεων, που έπληξαν τη χώρα. Η λίστα αυτή των αναγκών θα αξιολογηθεί από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό μηχανισμό στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου των Εσωτερικών, στο Βουκουρέστι.

Με την κίνηση αυτή, η Ρουμανία ζητάει τη βοήθεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει προκύψει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Τροποποίηση των δαπανών του προϋπολογισμού

Εξάλλου, σε τροποποίηση του προϋπολογισμού της χώρας θα προχωρήσει η ρουμανική κυβέρνηση μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να διαθέσει δαπάνες για τις περιοχές οι οποίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το πρόσφατο κύμα των σφοδρών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ.

Το ζήτημα αυτό θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς θα καθοριστούν οι προτεραιότητες του κάθε υπουργείου, αναφορικά με την υλοποίηση προγράμματος, για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες.

ZENITH