Skip to main content

«Είμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό», υπογραμμίζει ο Παπανδρέου

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη σημερινή τους συνάντηση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα παραμείνει αμετακίνητη στο π
«Είχαμε μια πολύ μακρά και πολύ εποικοδομητική συνάντηση, ενώ η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εδώ, σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, δείχνει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την Κύπρο και το Κυπριακό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στις κοινές δηλώσεις του με το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. «Θα είμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι με λόγια αλλά με πράξεις», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Δ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη «στήριξη που μας παρέχει στην πολιτική, την τακτική και τους χειρισμούς για το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι το Κυπριακό συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό τόσο στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους, όσο και στο άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Διαβεβαίωσα τον κ. Παπανδρέου ότι παραμένουμε συνεπείς στη στρατηγική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 1977 και η οποία στοχεύει στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της χώρας και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι «η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνο κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είναι πάγιος και διαχρονικός ο στόχος, μέσα από τη λύση να τερματίζεται η κατοχή και ο εποικισμός, να αποκαθίστανται και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, η λύση πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι «στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις, η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «επιδιώκουμε μια λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική και να επιτρέπει την αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της κεντρικής εξουσίας, στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «η λύση πρέπει να είναι λειτουργική, η μία κοινότητα δεν θα δύναται να επιβάλλει τη θέλησή της επί της άλλης κοινότητας».

«Όπως είναι γνωστό, αυτή η στρατηγική επαναβεβαιώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 4ημερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2009,για μια τέτοια λύση εργαζόμαστε από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν επανάρχισαν οι διακοινοτικές συνομιλίες», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «σ΄ αυτές προσερχόμαστε με καλή θέληση, προσδοκώντας την ίδια στάση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, έτσι ώστε να κατορθώσουμε να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων για έγκριση σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».

«Ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων και εμποδίων συναντούμε στις προσπάθειές μας, υπογραμμίζω ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, ο διακοινοτικός διάλογος πάντα ήταν το μέσο για να φθάσουμε σε λύση και σε αυτόν θα επιμένουμε», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί λύση είναι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία με την κατοχή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

«Παρά τις διακηρύξεις της Τουρκίας ότι επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, στην πράξη δεν κάνει αυτό που πρέπει και δεν έχει εκπληρώσει καμία υποχρέωση, που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου, εδώ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει, ως θα όφειλε, την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι απαραίτητο η Τουρκία να σεβαστεί επιτέλους τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνεργαστεί για μια λύση, που να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του λαού της Κύπρου», είπε ο κ. Χριστόφιας τονίζοντας ότι «αυτές οι αρχές στηρίζονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αξίες και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-1979».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησε επιπλέον ζητήματα που άπτονται της περαιτέρω συνεργασίας και της κοινής δράσης στην Κύπρο και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου είναι αδελφικές και ότι υπάρχει επαφή και συντονισμός για την αξιοποίηση δυνατοτήτων και συμμαχιών στο ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό.

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στο επίπεδο της «εμπειρογνωμοσύνης» για ενίσχυση της τεκμηρίωσης των θέσεων που καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα οποία ευχήθηκε να ξεπεράσει γρήγορα.

«Θα είμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι με λόγια αλλά με πράξεις», τόνισε από την μεριά του ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά γόνιμη τη συζήτηση που είχε με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

«Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, οι συνομιλίες προχωρούν, διαπιστώνουμε πρόοδο, αλλά δυστυχώς όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε να είχε επιτευχθεί», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «στη δύσκολη διαπραγμάτευση απαιτείται περισσότερο απ΄ όλα πολιτική βούληση για την επίτευξη της συμφωνίας».

«Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, περιμένουμε ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και από την Τουρκία, όμως πρέπει να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στην πράξη και στην ουσιαστική στήριξη αυτής της υπόθεσης. Οι τουρκοκύπριοι θα επιλέξουν σε λίγες μέρες την ηγεσία τους. Δεν θα σχολιάσω τη νομιμότητα της διαδικασίας. Είναι γνωστές οι θέσεις. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να εκπληρωθεί επιτέλους το κοινό, πιστεύω, όραμα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, δηλαδή η επανένωση της νήσου», είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας «οφείλουν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικό πνεύμα και βούληση για λύση».

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις δικές του προσπάθειες για «να συμβάλλω στο κοινό όραμα, για μια Κύπρο επανενωμένη, ευρωπαϊκή χωρίς στρατεύματα κατοχής με σιγουριά, ασφάλεια και βαθιές δημοκρατικές διαδικασίες, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευημερία για όλους».

«Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη λειτουργική κυπριακή και ευρωπαϊκή λύση χωρίς τεχνικά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα μια ιθαγένεια, μια λύση που φέρνει το τέλος της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «τον κοινό στόχο θα τον πετύχουμε μαζί».

Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον λαό της Κύπρου ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα είναι πάντα αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου.

ZENITH