Skip to main content

Εισαγγελέας στο ΑΧΕΠΑ για τις εφημερίες ειδικευόμενων γιατρών

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη για τις εφημερίες που γίνονται μόνο με ειδικευόμενους γιατρούς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη για τις εφημερίες που γίνονται μόνο με ειδικευόμενους γιατρούς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου. Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης η έρευνα έχει τον χαρακτήρα της επείγουσας.

Την υπόθεση χειρίζεται η  εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Αργυρή Βαλούση η οποία ανάθεσε σε πταισματοδίκη να διακριβώσει αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της «έκθεσης σε κίνδυνο» και της «παράβασης καθήκοντος». Σ' αυτό πλαίσιο θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να ελεγχθεί αρχικά η βασιμότητα των καταγγελίας, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα που αναφέρει τα παρακάτω:

Με απόφαση της διοίκησης το ΑΧΕΠΑ είναι το μοναδικό νοσοκομείο στο οποίο εφημερεύουν μόνο ειδικευόμενοι γιατροί. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι γιατροί , η περικοπή αυτή υποβαθμίζει και δυσχεραίνει το παρεχόμενο προς του ασθενείς κλινικό έργο .

Οι λόγοι είναι οι εξής:

Ο ειδικευόμενος δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει και να γνωματεύσει εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα πέραν του τακτικού ωραρίου και πολύ περισσότερο τις τυχόν επείγουσες περιπτώσεις που αφορούν  μελέτες για πνευμονική εμβολή, αιμορραγίες πεπτικού, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, οστεομυελίτιδα σε παιδιά ή διαβητικό πόδι, μελέτες σε ασθενείς με στεφανιαία. Αυτό συνεπάγεται τι μη έγκαιρη εξυπηρέτηση των ασθενών και κυρίως των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις.

«Πρέπει να τα βγάλουμε πέρα εξήγησε» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ , στην εφημερίδα «Μακεδονία» που έφερε  στο φως της δημοσιότητας την επικίνδυνη απόφαση που ελήφθη για λόγους περικοπών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. «Στις παράνομες εφημερίες που γίνονται μόνο με ειδικευόμενους, ειδικός γιατρός δεν υπάρχει ούτε σε ετοιμότητα» αναφέρεται  στο δημοσίευμα.  

ZENITH