Skip to main content

Εισαγγελικό «όχι» σε τρεις κατηγορούμενους για τον θάνατο Καρέλι

Ο εισαγγελέας προτείνει να απορριφθούν οι εφέσεις τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος για τον θάνατο του βαρυποινίτη.

του Μάρκου Γεωργίου

Να απορριφθούν οι εφέσεις τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, προτείνει ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Συνολικά 13 υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας Σερρών παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με το υπ' αριθμόν 189/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, για διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων κατά συναυτουργία.Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εις βάρος τους.

Οι τρεις απ' αυτούς υπέβαλαν έφεση κατά του βουλεύματος, κάνοντας λόγο για εσφαλμένη εκτίμηση των αποδεικτικών μέσων, καθώς ισχυρίζονται ότι δεν εισήλθαν ποτέ στο χώρο κράτησης του κρατούμενου, ότι δεν ήλθαν ποτέ σε επαφή μαζί του και ότι δεν τον κτύπησαν. Επίσης υποστηρίζουν ότι δεν είχαν και νομική υποχρέωσή να αποτρέψουν τους λοιπούς συγκατηγορουμένους τους.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών Β. Φλωρίδης ,στην πρόταση του προς το δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο, αναφέρει ότι πρέπει να απορριφθούν οι εφέσεις των τριών κατηγορουμένων καθώς οι προβαλλόμενοι λόγοι είναι αβάσιμοι και απαράδεκτοι. Ζητεί να δικασθούν ως υπαίτιοι της πράξης της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, μαζί με τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι στις 25 Μαρτίου 2014 ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι τραυμάτισε θανάσιμα, με αυτοσχέδιο μαχαίρι, τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη, μέσα στις φυλακές Μαλανδρίνου όπου κρατείτο. Δύο μέρες αργότερα (27/3/2014) μετήχθη στις φυλακές Νιγρίτας.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τη μεταγωγή, περίπου 20 σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον υποδέχτηκαν, επιδεικνύοντας εις βάρος του εξυβριστική και ιδιαιτέρως απειλητική συμπεριφορά, απευθύνοντας προς αυτόν φράσεις όπως: «καλώς το μουν...», «θα περάσεις καλά» και «αρχ..., δολοφόνε θα δεις τι θα πάθεις».

Από την κάμερα ασφαλείας της φυλακής προέκυψε ότι ο βαρυποινίτης, μέχρι να ετοιμαστεί το κελί του, παρέμεινε επί 25 λεπτά σε χώρο αναμονής όπου τον επισκέφτηκαν οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Μόνοι τρεις ομολόγησαν ότι χτύπησαν τον κρατούμενο ενώ μίλησαν και για τα χτυπήματα των συγκατηγορουμένων συναδέλφων τους.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι: Όλοι μαζί άρχισαν να χτυπούν τον κρατούμενο σε διάφορα σημεία του σώματος του, κυρίως στην πλάτη, στα χέρια, στα πόδια, στις πατούσες (φάλαγγα) ενώ του έριχναν νερό και  έκαναν χρήση ενός αυτοσχέδιου βούρδουλα από σεντόνι.

Ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή διέγνωσε ότι ο παθών υπέστη κάταγμα του στέρνου, το οποίο οδήγησε το οποίο οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή. Οι τρεις ιατροδικαστές που ορίστηκαν ως τεχνικοί σύμβουλοι των κατηγορουμένων,  βασιζόμενοι στα ευρήματα ισχαιμικών αλλοιώσεων του μυοκαρδίου, που προέκυψαν από την ιστολογική εξέταση, απέδωσαν  το θάνατο του κρατούμενου σε ισχαιμικό επεισόδιο.

ZENITH