Skip to main content

Εισαγωγή ζάχαρης ετοιμάζει η ΕΒΖ

Περιόρισε της ζημίες το τρέχον εξάμηνο η ΕΒΖ, σύμφωνα με τις δηλώσεις στη Voria.gr του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας κ. Λάμπρου Χαραλάμπους
Στην εισαγωγή ζάχαρης περίπου 45.000 τόνων θα καταφύγει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να καλύψει την ποσόστωση της παραγωγής που έχει, γιατί η ελληνική τευτλοκαλλιέργεια φέτος έχει πληγεί από τις βροχοπτώσεις.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Λάμπρος Χαραλάμπρους στη Voria.gr, η εταιρία ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες παραγωγής και εμπορίας ζάχαρης από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, προκειμένου να αναλάβουν φασόν παραγωγή ζάχαρης για λογαριασμό της ΕΒΖ. Πιστεύει ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί η σχετική συμφωνία. Εξήγησε ότι η ποσόστωση της ΕΒΖ για παραγωγή ζάχαρης είναι 158.000 τόνοι, η ελληνική τευτλοκαλλιέργεια θα καλύψει περίπου 110.000 τόνους ζάχαρης, υπάρχουν άλλοι 3.000 τόνοι από πέρυσι, λόγω υπερπαραγωγής και άρα θα απαιτηθεί η εισαγωγή περίπου 45.000 τόνων ζάχαρης. Ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε οτι δεν μπορεί να εισάγει ζάχαρη από τις θυγατρικές της εταιρίες στη Σερβία, γιατί η γειτονική χώρα είναι εκτός ΕΕ και έχει περιορισμούς στις συναλλαγές της. Ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει σπορά τεύτλων σε 120.000 στρέμματα, αλλά αρκετά στρέμματα σε Σέρρες και Ορεστιάδα είναι πλημμυρισμένα και δεν υπάρχει δυνατότητα σποράς.

Νέο business plan

Όσον αφορά στην εκπόνηση του business plan της ΕΒΖ, ανέφερε ότι θα είναι έτοιμο το αργότερο τον Ιούνιο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί και τέλος Μαίου. Το business plan τόνισε ότι  θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την επιστροφή της ΕΒΖ σε κερδοφόρα και αναπτυξιακή τροχιά με στόχο να καταστεί περαιτέρω ανταγωνιστική. Ήδη γνωστοποίησε ότι το τρέχον εξάμηνο στην οικονομική χρήση επιτεύχθηκε σημαντικός περιορισμός των ζημιών σε σχέση με την αντίστοιχη περισινή περίοδο. Πάντως βασική κατεύθυνση του αναπτυξιακού σχεδίου της ΕΒΖ τόνισε είναι η διασφάλιση της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας και η αξιοποίησή της.

Ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα ολοκληρωθεί η α’ η και β΄φάση μετάταξης των εργαζομένων στα ζαχαρουργεία της Λάρισας και της Ξάνθης, που έκλεισαν λόγω της νέας ΚΑΠ, στις περιφέρειες. Σε πρώτη φάση είπε ότι θα γίνει η μετάταξη 48 εργαζομένων και σε δεύτερη φάση θα μεταταχθούν άλλα 17 εργαζόμενοι.
Πάντως συγκροτήθηκε σε σώμα και το νέο ευέλικτο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, όπως εγκρίθηκε από τη  γενική συνέλευση της 22ας Μαρτίου 2010 ως εξής: πρόεδρος Χρυσόστομος Γερούκης, αντιπρόεδρος, Αδαμαντίνη Λάζαρη, διευθύνων σύμβουλος Λάμπρος Χαραλάμπους, και μέλη Αστέριος Ταραζάς, Σπυρίδων Κολιάτσας, Μαρία Τσιακίρη, Κωνσταντίνος Μπλιάτσιος.

ZENITH