Skip to main content

Είσοδο στο ευρώ το 2020 επιθυμεί η Βουλγαρία

Πρωταρχικός στόχος της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι η είσοδος της χώρας, μέχρι το 2018, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Στο περιθώριο της επίσημης τελετής ένταξης της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη (14 Ιανουαρίου τ.έ.), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, κ. Vladislav Goranov, παρέθεσε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους βουλγαρικών ΜΜΕ και αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο δράσης της Βουλγαρίας για την ένταξή της στην Ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Goranov, πρωταρχικός στόχος είναι η είσοδος της χώρας, μέχρι το 2018, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), και, εφόσον καταφέρει να παραμείνει σε αυτόν δύο χρόνια, η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ το 2020.

Όπως επεσήμανε ο Goranov, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού είναι η Βουλγαρία να μην αποκλίνει από τα κριτήρια σύγκλισης (γνωστά ως κριτήρια Μάαστριχτ), αφού κάτι τέτοιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για αρνητική απάντηση στο αίτημα εισόδου της χώρας στον ERM II. Τόνισε δε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση, έχοντας τη συναίνεση της πλειοψηφίας των κομμάτων που συμμετέχουν στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, θα ζητήσει από τις 19 χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, οδικό χάρτη με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει, προκειμένου να εισέλθει, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων της, στον ERM II το 2018.

Συνεχίζοντας ο Goranov, υποστήριξε ότι η απόφαση για την ένταξη μίας χώρας στον ERM II είναι, εν πολλοίς, πολιτική, εξαρτώμενη και από την προθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επιτρέψει στην υποψήφια χώρα να ενταχθεί στη νομισματική ένωση. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να πεισθεί ότι η Βουλγαρία δεν θα προκαλέσει ανασφάλεια στην Ένωση και δεν θα δυσχεράνει τη κοινή νομισματική πολιτική αυτής.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι στην πιο πρόσφατη «Έκθεσης Σύγκλισης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι ο βουλγαρικός νόμος για την Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν είναι σύμφωνος με το άρθρο 131 της Σύμβασης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TFEU, ως προς τη συμφωνία της εθνικής νομοθεσίας των κρατών – μελών με το καταστατικό της ΕΚΤ).

Πάντως, σε επόμενες δηλώσεις του στα τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Goranov αναγνώρισε ότι η Βουλγαρία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον κ. Goranov, θα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και, ευρύτερα, την ανάπτυξή της. Σημειώνεται ότι και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας κατά την προηγούμενη κυβέρνηση GERB (2009 – 2013), κ. Simeon Djankov, υποστήριξε, σε πρόσφατες δηλώσεις του (2 Φεβρουαρίου τ.έ.), ότι «η Βουλγαρία δεν είναι έτοιμη, για να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, και θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 χρόνια, ώστε η χώρα να επανέλθει στο επίπεδο προόδου, που είχε επιτύχει το 2012». Μιλώντας γενικότερα για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ο κ. Djankov, εκτίμησε ότι αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται, καθώς υφίσταται πλέον μια σειρά μηχανισμών, που διασφαλίζουν τη σταθερότητα της λειτουργίας της Ευρωζώνης.

πηγή γραφείο ΟΕΥ Σόφιας

ZENITH