Skip to main content

Εκ περιτροπής προεδρία, προτείνει ο Χριστόφιας

Εκ περιτροπής προεδρία και στάθμιση ψήφου προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκτελεστική εξουσία, την οποία υπέβαλε στις διαπραγματεύσεις.
Εκ περιτροπής προεδρία και στάθμιση ψήφου προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια για την εκτελεστική εξουσία, την οποία υπέβαλε στις διαπραγματεύσεις.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου, ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκλέγεται χωρίς καμία απολύτως απόκλιση από την αρχή «ένας πολίτης-μια ψήφος».

Διευκρίνισε ακόμη ότι, με βάση την πρόταση, οι πολίτες της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύνολό τους θα μπορούν να ψηφίζουν για δύο υποψηφίους (προέδρους), Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο.

Ο πρώτος θα προεδρεύει για τέσσερα χρόνια και θα εκλέγεται στη βάση της αρχής ένας «πολίτης-μία ψήφος», αλλά το σύνολο των ελληνοκυπριακών ψήφων για την εκλογή του Τουρκοκύπριου, ο οποίος θα προεδρεύει για δύο χρόνια, θα σταθμίζεται έτσι, που να έχει το ίδιο συλλογικό βάρος με το σύνολο των τουρκοκυπριακών ψήφων για την εκλογή του Ελληνοκύπριου.

«Αυτός ο τρόπος στάθμισης δεν συνιστά νέα ιδέα, αλλά πρόκειται για πιστή αντιγραφή της σχετικής πρόνοιας των ομόφωνων ελληνοκυπριακών προτάσεων του 1989», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας και σημείωσε πως «οι προτάσεις μας στηρίζονται σε προηγούμενες θέσεις, που ως ελληνοκυπριακή πλευρά καταθέσαμε, δεχθήκαμε ή κατά καιρούς διαπραγματευτήκαμε. Εκείνο που εμείς κάναμε είναι η βελτίωση των θέσεων της πλευράς μας».

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, η πρότασή του βελτιώνει ακόμη και και πρόνοιες του Συντάγματος του ΄60, καθώς, όπως είπε:

* Το Σύνταγμα του 1960 προνοεί για χωριστή εκλογή του προέδρου αποκλειστικά από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και του αντιπροέδρου αποκλειστικά από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η πρόνοια αυτή εμπεδώνει τον διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Η πρότασή μας προνοεί για διασταυρούμενη ψήφο, δηλαδή εκλογή και των δύο από το σύνολο του λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, υπερβαίνοντας τον διαχωρισμό, που υπάρχει στο Σύνταγμα.

* Το Σύνταγμα του 1960 προνοεί για βέτο του αντιπρόεδρου, τόσο για αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και για νόμους της Βουλής σε μια σειρά ζητημάτων, που στην πραγματικότητα καθιστούν τον αντιπρόεδρο, συμπρόεδρο αναφορικά με αυτά τα ζητήματα. Η δική μας πρόταση καταργεί τα βέτο.

Επίσης, συνέκρινε την εκ περιτροπής προεδρία, όπως προβλεπόταν στο Σχέδιο Ανάν, με αυτή που έχει προτείνει σημειώνοντας:

* Οι εκ περιτροπής πρόεδρος και αντιπρόεδρος, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν, θα εκλέγονταν από τέσσερις Ελληνοκύπριους και δύο Τουρκοκύπριους μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου. Τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου θα εκλέγονταν από τη Γερουσία, η οποία με τη σειρά της θα εκλεγόταν χωριστά από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με ίσο αριθμό γερουσιαστών. Η συμμετοχή απευθείας του λαού απουσίαζε, ενώ, με την παρούσα πρόταση, πρόεδρος και αντιπρόεδρος εκλέγονται απευθείας από τον λαό με κοινή ψηφοφορία και αυτοί με τη σειρά τους διορίζουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

* Αναφορικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων, στην πρόταση προβλέπεται ότι τις αποφάσεις θα λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι ο πρόεδρος.

«Συνεπώς, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι πήραμε έναν διακοσμητικό Πρόεδρο και τον μετατρέψαμε σε εκτελεστικό με υπερεξουσίες», δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας.

ZENITH