Skip to main content

Εκ του ασφαλούς ο πρώτος «ελεύθερος» δανεισμός της χώρας

Τελικώς, η έκδοση που θα γίνει στα μέσα Ιουλίου θα είναι μικρής διάρκειας και θα απευθύνεται ουσιαστικά στους Έλληνες επενδυτές.
Με τη μορφή του εσωτερικού δανεισμού θα επιχειρήσει τελικώς το ελληνικό δημόσιο να επανέλθει στις ...ελεύθερες αγορές χρήματος. Κι αυτό γιατί οι διάρκειες στις οποίες θα «βγει» η έκδοση των εντόκων γραμματίων που ετοιμάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα είναι κυρίως τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, ενώ θα υπάρχουν κι ορισμένα δωδεκάμηνης.

Όμως, όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι αγορές επισημαίνουν ότι αυτά τα «χαρτιά» συνήθως απορροφούνται από το εσωτερικό, δηλαδή από Έλληνες επενδυτές. Οπότε, η κυβέρνηση, σε αυτήν την πρώτη φάση, προτιμά να παίξει «εντός έδρας» κι εκ του ασφαλούς. Ως ένα βαθμό δικαιολογημένα, καθώς ο φόβος για την τύχη που θα είχε μια ελληνική έκδοση που θα απευθύνονταν στο εξωτερικό εξακολουθεί να είναι μεγάλος.

Έτσι, ο ΟΔΔΗΧ κάνει το πρώτο τεστ συντηρητικό, όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στο Reuters και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης, αφήνοντας για λίγο αργότερα - κι όταν οι συνθήκες «φτιάξουν» περισσότερο - το κρίσιμο βήμα. Για την ιστορία, το ύψος της έκδοσης ορίσθηκε τελικώς στα 4,56 δισ. ευρώ και με αυτά θα αναχρηματοδοτηθούν λήξης εκείνης της περιόδου (μέσα Ιουλίου). Θα είναι, πάντως, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεσταρισθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης του ελληνικού επενδυτικού κοινού στα έντοκα της ...πατρίδας του.

ZENITH