Skip to main content

Έκκληση Βρετανίας σε Ευρωπαίους για ταχεία δράση

«Επείγουσα» συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας ζητά ο Βρετανός υπ. Οικονομικών, Αλιστέρ Ντάρλινγκ, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστέρ Ντάρλινγκ κάλεσε σήμερα τις χώρες της ζώνης του ευρώ να συμφωνήσουν «επειγόντως» για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό LBC, ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» τα προβλήματα της Ελλάδας να επιλυθούν «γρήγορα, αποτελεσματικά και με αποφασιστικό τρόπο» και έδωσε έμφαση στο ότι «η κυρίως ευθύνη (για τη στήριξη της Ελλάδας) εναποτίθεται στα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ».

«Γνωρίζουν ότι οφείλουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Έχουν υποσχεθεί χρήματα και πρέπει να διαθέσουν αυτά τα χρήματα το ταχύτερο δυνατόν», είπε, υπογραμμίζοντας ότι, «αν καταστεί δυνατό να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα γρήγορα, ο κόσμος θα αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη».

Ο Αλιστέρ Ντάρλινγκ δήλωσε ακόμα ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μίλησε με τους ευρωπαίους ομολόγους του. «Πιστεύω ότι όλοι τους κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα» του ζητήματος, έκρινε.

Τέλος παρατήρησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «είχε απόλυτο δίκιο» που δεν εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.

Την ίδια ώρα, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα απέρριψε ότι υπάρχει κάποια σύγκριση ανάμεσα στην κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ενώ το πρόβλημα της τιθάσευσης ενός δημοσιονομικού ελλείμματος - ρεκόρ επιστρέφει στο προσκήνιο ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Από την πλευρά του ο Βινς Κέιμπλ, υπεύθυνος του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών επί οικονομικών θεμάτων, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μία χρηματοπιστωτική κρίση αλά ελληνικά, αν η επόμενη βρετανική κυβέρνηση δεν λάβει δραστικά μέτρα.

ZENITH