Skip to main content

Έκκληση για διάλογο απευθύνει η κυβέρνηση στους αγρότες

Σοβαρά τα προβλήματα στην εικόνα και την οικονομία της χώρας, δηλώνει ο Γ. Πεταλωτής. «Η κυβέρνηση οφείλει να αφυπνισθεί και να βρει λύση στο πρόβλημα», δηλώνει ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μετ
«Πρόσκληση» και «έκκληση» στους αγρότες να έρθουν στον διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους και να σταματήσουν το κλείσιμο των δρόμων και των συνόρων απηύθυνε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καλούμε τους αγρότες - που βρίσκονται στα μπλόκα σήμερα - σε διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της χώρας μας και την εικόνα που δίνουμε, ειδικά σε αυτή το κρίσιμο χρονικό διάστημα, στο εξωτερικό», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι «με αίσθημα ευθύνης είναι ανάγκη να ανταποκριθούμε όλοι στις απαιτήσεις των καιρών, όλοι ανεξάρτητα από το δίκαιο ή μη των αιτημάτων μας και να σταματήσει επιτέλους αυτή η αναστάτωση που δημιουργείται και δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς αν οι κινητοποιήσεις δυσφημίζουν τη χώρα στο εξωτερικό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αγρότες έχουν προβλήματα και πως τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών είναι θεμιτά, αλλά «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε μια κατάσταση, να εγκαλούμεθα από γειτονικές χώρες στην ΕΕ γιατί δεν πληρούμε συμβατικές μας υποχρεώσεις, μια από τις οποίες είναι και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες».

«Προσδοκούμε ότι θα υπάρχει λύση, σύντομα», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επεσήμανε ότι υπάρχει συνεχής διαβούλευση και επικοινωνία με τους αγρότες και πως «άρα υπάρχει και προσδοκία να σταματήσει η αναστάτωση αυτή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ακόμα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των μεγάλων ριζικών αλλαγών και ότι αυτές μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από διαδικασίες διαλόγου. Σημείωσε ότι γίνεται μια «εξαιρετική» δουλειά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Δεν αιφνιδιαστήκαμε, τα προβλήματα τα γνωρίζαμε και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους», είπε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι σύσσωμη η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν στραμμένο το βλέμμα στους αγρότες, αλλά και στη μη παρακώλυση των συγκοινωνιών.

Ερωτηθείς εάν διαπράττουν αδίκημα οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτό είναι θέμα Δικαιοσύνης.

Κληθείς να σχολιάσει τη μη συμμετοχή της κας Κ. Μπατζελή στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου «συζητήθηκε και το θέμα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι πρόκειται για σύγκληση ενός διαθεσμικού οργάνου που έχει λειτουργήσει και παλαιότερα με συγκεκριμένη και προκαθορισμένη σύνθεση ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Δεν υπήρχε λόγος να βρίσκεται η κα Μπατζελή εκεί όπως και πολλοί άλλοι υπουργοί», εξήγησε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι το αγροτικό ζήτημα δεν συζητήθηκε ως κυρίαρχο ζήτημα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να πάει η κα Μπατζελή στα μπλόκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η υπουργός «σαφώς και δεν το απέκλεισε», πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ένα «πρακτικό» ζήτημα σχετικά με το «με ποιους αγρότες θα συζητήσεις, καθώς όπως εξήγησε «δεν υπάρχει ενιαία έκφραση των αγροτών που κάνουν τις κινητοποιήσεις».

Καλαφάτης: «Σοβαρά προβλήματα στην εικόνα και την οικονομία της χώρας»

«Στηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών. Διαφωνούμε, όμως, με το κλείσιμο τωνδρόμων, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, τιςεμπορευματικές, τις επιβατικές (όπως των ΚΤΕΛ) και τις διεθνείςμεταφορές», δήλωσε ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Σταύρος Καλαφάτης, ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στη σύσταση της Βουλγαρικής κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις μεταφορών της χώρας για να αποφεύγουν τα ταξίδια μέσω της ελληνικής επικράτειας λέγοντας ότι «αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια εποχή που το μεγάλο στοίχημα είναι να καταστεί η Ελλάδα κόμβος του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου και σημαντικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών».

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών ανέφερε ότι το κλείσιμο των δρόμων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στην τροφοδοσία των αγορών, και γενικότερα στην Ελληνική Οικονομία. Επιπλέον επέκρινε την κυβέρνηση για λαθεμένους χειρισμούς αυτού θέματος και την κάλεσε να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυσή του.

«Από την πλευρά της η κυβέρνηση οφείλει να αφυπνισθεί, εγκαταλείποντας την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και ερχόμενη άμεσα σε διάλογο με τους
αγρότες για να βρει λύση στο πρόβλημα, προτού δημιουργηθούν εστίες κοινωνικής έντασης, που δεν ωφελούν την οικονομία της χώρας και κυρίως τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

ΛΑΟΣ: Αντιδημοκρατική η τακτική των μπλόκων

«Οι αγρότες έχουν μάθει τα μπλόκα θητεύοντας σε πρακτικές του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

« Πρέπει, αφενός μεν, να εξοφληθούν όλες οι καθυστερούμενες οφειλές και, αφετέρου, να καταστεί σαφές ότι η τακτική των μπλόκων είναι σφόδρα αντιδημοκρατική, γιατί επηρεάζει άμεσα τη ζωή των υπολοίπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν το κράτος όφειλε για παράδειγμα από το 2003 τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η Ελλάδα θα είχε παραλύσει προ πολλού», πρόσθεσε.

ZENITH