Skip to main content

Έκκληση Μπαν Κι Μουν στις αραβικές χώρες για το Μεσανατολικό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κάλεσε σήμερα στη Σύρτη της Λιβύης τις αραβικές χώρες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή έμμεσων διαπραγματεύσων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και τόνισε ότι οι συν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κάλεσε σήμερα στη Σύρτη της Λιβύης τις αραβικές χώρες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή έμμεσων διαπραγματεύσων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να οδηγήσουν σε μια λύση με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των δυο κρατών.

 

«Σας καλώ να υποστηρίξετε τις προσπάθειες (των ΗΠΑ) για την έναρξη έμμεσων συνομιλιών και απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», τόνισε ο Μπαν Κι μουν κατά την έναρξη της συνόδου.

 

«Το μήνυμά μου προς εσάς είναι ότι, όποιες κι αν είναι οι ανησυχίες μας, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές από τις διαπραγματεύσεις για μια λύση των δυο κρατών», τόνισε.

 

«Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η επίλυση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το οριστικό καθεστώς (μιας συμφωνίας για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος) εντός των προσεχών 24 μηνών», υπογράμμισε.

 

Ο Μπαν Κι-μουν καταδίκασε εκ νέου τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ. «Η εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

 

«Πιθανή η πλήρης αποτυχία των διαπραγματεύσεων»

 

Οι αραβικές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία και να προετοιμάσουν εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ-Μούσα.

 

«Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα η ειρηνευτική διαδικασία να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία», τόνισε ο Μούσα στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Σύρτη της Λιβύης.

 

«Είναι ώρα ν΄αντιμετωπίζουμε το Ισραήλ. Πρέπει να έχουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί η κατάσταση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», υπογράμμισε ο Μούσα.

ZENITH