Skip to main content

Έκκληση Ταλάτ για «δίκαιη και διαρκή λύση» του Κυπριακού

Σε ενότητα για μια «δίκαιη και διαρκή», όπως ανέφερε, λύση του Κυπριακού κάλεσε σήμερα τους Τουρκοκυπρίους ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κάνοντας απολογισμό για την μέχρι τώρα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσ
Σε ενότητα για μια «δίκαιη και διαρκή», όπως ανέφερε, λύση του Κυπριακού κάλεσε σήμερα τους Τουρκοκυπρίους ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κάνοντας απολογισμό για την μέχρι τώρα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και πολιτική ισότητα δύο ίσων «συνιστώντων κρατών», στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι διαπραγματεύσεις, όπως επεσήμανε, διεξάγονται στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του περιεχομένου των τεσσάρων κοινών δηλώσεων με το συνομιλητή του Δημήτρη Χριστόφια.

Επανέλαβε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία επέδειξαν πολιτική βούληση στις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος και ότι πρόθεσή τους είναι να λυθεί το Κυπριακό σύντομα.

Δήλωσε δε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δέχεται την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, ωστόσο ο ίδιος, όπως είπε, θέτει κάποια αιτήματα που θέλει να ικανοποιηθούν, αποφεύγοντας να τα δημοσιοποιήσει.

Χαρακτήρισε επίσης ρεαλιστική την πρόταση των Ελληνοκυπρίων για παραμονή 50.000 εποίκων, επεσήμανε όμως ότι σε αυτό τον αριθμό πρέπει να προστεθούν τα παιδιά, που γεννήθηκαν από γάμους Τουρκοκυπρίων και εποίκων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο ζήτημα των εγγυήσεων τόνισε πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν εγγυήσεις από την Τουρκία.

ZENITH