Skip to main content

Εκλέγεται σήμερα ο νέος πατριάρχης Σερβίας

Η Ιεραρχική σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα εκλέξει το νέο αρχιεπίσκοπο Πεκίου, μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβακίου και πατριάρχη των Σέρβων, που θα διαδεχτεί τον εκλιπόντα πατριάρχη Π
Η Ιεραρχική σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεδριάζει σήμερα για να εκλέξει το νέο αρχιεπίσκοπο Πεκίου, μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβακίου και πατριάρχη των Σέρβων, που θα διαδεχτεί τον εκλιπόντα πατριάρχη Παύλο. Στην εκλογική σύνοδο συμμετέχουν 45 μητροπολίτες και επίσκοποι.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας της Σερβίας, ο πατριάρχης εκλέγεται με κλήρωση, μεταξύ τριών ιεραρχών, που θα αποσπάσουν το 50% συν μία ψήφο. Τα ονόματα των τριών αυτών υποψηφίων γράφονται σε ξεχωριστά χαρτιά και τοποθετούνται στην κληρωτίδα απ΄ όπου ένας μοναχός τραβάει ένα χαρτί και έτσι εκλέγεται ο νέος προκαθήμενος. Η διαδικασία εκλογής του Πατριάρχη με κλήρο θεσπίστηκε το 1969 για να αποτραπεί η δημιουργία πολιτικού κλίματος στους κόλπους της εκκλησίας. Παρά ταύτα υπάρχουν εντός της ιεραρχίας ομάδες που εκπροσωπούν διαφορετικές απόψεις για το ρόλο της εκκλησίας στην κοινωνία.

Επικρατέστεροι διεκδικητές του πατριαρχικού θρόνου θεωρούνται ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς και ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος Μπούλοβιτς.

ZENITH