Skip to main content

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κιλκίς

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε ο Μητροπολίτης Κιλκίς, Απόστολος, ύστερα από δεύτερο αγγειακό επεισόδιο.
Σε ηλικία 85 ετών εκοιμήθη στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες  ύστερα απο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ο μητροπολίτης Κιλκίς κ.κ.Απόστολος. Η εξόδειος ακολουθία θα τελεσθεί την Τρίτη στον ιερό μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος (Παπακωνσταντίνου), γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1924. Παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στο Βόλο και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την εκπλήρωση των μακροχρόνιων τότε στρατιωτικών υποχρεώσεων, χειροτονήθηκε διάκονος το 1950 στην Αθήνα και απεστάλη ως μέλος της ιεραποστολικής Αδελφότητας Θεολόγων "Η Ζωή" στην Ι. Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης ως ιεροκήρυκας, όπου υπηρέτησε για δεκαεπτά έτη.

Το 1967 εξελέγη στη χηρεύουσα Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, όπου συνέχισε την ποιμαντική προσέγγιση της νεολαίας και το κήρυγμα του Ευαγγελίου, επηρεασμένος  από την πατερική σκέψη και τους Ρώσους θεολόγους της Διασποράς. Τον Ιούνιο του 1974, βάσει της 3ης και 7ης Συντακτικής Πράξης της Δικτατορίας, κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου του " δι΄ απείθειαν προς τον κοσμικόν άρχοντα".

Διέμεινε ως έκπτωτος Μητροπολίτης στην Κοζάνη για δεκαεπτά έτη. Το 1991 δικαιώθηκε η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τοποθετήθηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, όπου παρέμεινε μέχρι χθες.

Χριστίνα Καραμανίδου

ZENITH