Skip to main content

Εκπρόσωπος CDU: Πολύ κακό το αποτέλεσμα για το ευρώ

«Πολύ κακή για την Ευρώπη και το ευρώ», χαρακτήρισε τη στροφή των πολιτών στα κόμματα που αντιμάχονται τη λιτότητα εκπρόσωπος του CDU, σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολύ κακή για την Ευρώπη και το ευρώ», χαρακτήρισε τη στροφή των πολιτών στα κόμματα που αντιμάχονται τη λιτότητα ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, Φίλιπ Μισφέλντερ, σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα exit polls, ενώ επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα να μείνει πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας.

«Αυτού του είδους η διαμαρτυρία δεν αποτελεί έκπληξη, ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από τα μέτρα λιτότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία. Αλλά νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να περιμένει από τη Γερμανία να επαναδιαπραγματευτεί τα προγράμματα. Θα πρέπει να παραμείνει στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Μισφέλντερ.

«Εάν οι Έλληνες πολιτικοί δεν θέλουν να διαπραγματευτούν, τότε θα πρέπει να το πράξουν με την Τρόικα. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε».

Επιπροσθέτως, επισήμανε πως η Γερμανία δεν διακινδυνεύει ένα Grexit και θα προσπαθήσει να το αποφύγει. Όσο για τις ανησυχίες των Γερμανών πολιτών τόνισε πως «οι Γερμανοί θα πρέπει να εμπιστεύονται την κυβέρνηση και να εμπιστεύονται την Άνγκελα Μέρκελ. Πιστεύω ότι έχει κάνει το σωστό μέχρι τώρα καθώς ήταν πάντα ξεκάθαρη πως χωρίς πολιτικές μεταρρυθμίσεις, θα υπήρχε πάντα πολλή και πολύπλοκη δουλειά για όλη την Ευρώπη. Το ευρώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που είχαμε στη Γερμανία».

Βάιντμαν: Δεν τίθεται θέμα κουρέματος

Των δηλώσεων Μισφέλντερ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν σύμφωνα με τις οποίες η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να δίνει απατηλές υποσχέσεις, αλλά αντιθέτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη στήριξη μέσω ενός προγράμματος βοήθειας - αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον τηρούνται οι συμφωνίες» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «η νέα ελληνική κυβέρνηση να μην δίνει απατηλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει η χώρα» και «να μην θέσει υπό αμφισβήτηση όσα έχουν επιτευχθεί». Ελπίζω, επίσης, πρόσθεσε ο κ. Βάιντμαν, να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα.

Ο κ. Βάιντμαν απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο κουρέματος: «Δεν τίθεται θέμα κουρέματος, έχει γίνει ήδη ένα» διεμήνυσε.

Αξιοπιστία από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ζητεί ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, με δηλώσεις του στη «Stuttgarter Zeitung».

Οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, δήλωσε ο κ. Κάουντερ και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη πρέπει να ισχύουν για όλους οι ίδιοι όροι. «Αυτό που απαιτείται από τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, πρέπει να γίνεται και από την Ελλάδα» τόνισε.

ZENITH