Skip to main content

Έκρηξη ανεργίας στην Καβάλα

Σε ανησυχητικά επίπεδα κυμαίνονται πλέον τα ποσοστά ανεργίας στην Καβάλα, αφού -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ- κάθε μήνα προστίθενται στις λίστες τουλάχιστον 50 άτομα.
"Καμπανάκι" για τα ποσοστά ανεργίας στο νομό Καβάλας, που αγγίζουν πλέον ιστορικά επίπεδα, κρούουν παράλληλα ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, Παναγιώτης Τιάκας, και η διευθύντρια του ΟΑΕΔ Καβάλας, Έφη Πέππα.

Μάλιστα, το ΕΥΚ Καβάλας συγκαλεί το Σάββατο έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του, με τη συμμετοχή των τοπικών Αρχών, των βουλευτών του νομού και εκπροσώπων των επιτροπών απολυμένων πρόσφατα από μεγάλες επιχειρήσεις του νομού, προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις για τους εκατοντάδες ανέργους.

Ο κ. Τιάκας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι άνεργοι αυτή τη στιγμή στην Καβάλα υπολογίζονται σε πάνω από 2.000 και απαρίθμησε ότι μόνο τους τελευταίους μήνες απολύθηκαν περισσότερα από 600 άτομα συνολικά από τις καβαλιώτικες εταιρίες Κεραμοποιϊα Κοθάλη και Δελφίνι (βιοτεχνία ενδυμάτων – εσωρούχων), που μετέφεραν αλλού τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.  Μάλιστα, η εταιρία Δελφίνι έκανε χθες γνωστό ότι κλείνει οριστικά τις εγκαταστάσεις της στο Περιγιάλι Καβάλας, πετώντας στο δρόμο και τα τελευταία 60 άτομα που απασχολούνται εκεί, μια που θα λειτουργεί μόνο στη Βουλγαρία.

Επίσης, εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τα Μάρμαρα Σκαρή, όπου έχουν πάψει πρόσφατα να απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι και απειλούνται άμεσα οι θέσεις δεκάδων άλλων.

Αν στους παραπάνω ανέργους προστεθούν οι χρόνια άνεργοι της μεγάλης βιομηχανίας αλιπάστων Ξιφίας, καθώς και οι μεμονωμένοι απολυθέντες από δεκάδες μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε η ανεργία προσλαμβάνει εφιαλτικές και πρωτόγνωρες διαστάσεις για το νομό Καβάλας.

Τα στοιχεία αυτά ήλθε να επιβεβαιώσει κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, σε χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας, η διευθύντρια του τοπικού ΟΑΕΔ Έφη Πέππα, που αποκάλυψε ότι ο Οργανισμός της εκδίδει τουλάχιστον 50 νέες κάρτες ανεργίας το μήνα στην Καβάλα, κατά το τελευταίο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες η ΓΣΕΕ εκτιμούσε ότι τα ποσοστά ανεργίας στην Καβάλα βρίσκονταν στο 16,5%, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, αυτή την εποχή η ανεργία στο νομό πρέπει να ξεπερνά το 22% -ιδιαίτερα στις τάξεις των νέων. Στα επίπεδα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.

ZENITH