Skip to main content

Έκρυθμο το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στην Αργεντινή

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας στα κρατικά ταμεία, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς και ότι πρέπει ο κεντρικ
Έφεση κατέθεσε η κυβέρνηση της Αργεντινής, χθες Σάββατο, εναντίον απόφασης δικαστηρίου που εμποδίζει τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία ελέγχει η Κεντρική Τράπεζα,  για να πληρώσει χρέη της χώρας και διέταξε την αποκατάσταση του προέδρου στα καθήκοντά του, παρά το ότι η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ τον απέλυσε με διάταγμα.

Η Φερνάντες καθαίρεσε τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, Μαρτίν Ρεδράδο, την Πέμπτη με προεδρικό διάταγμα, όμως ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρέπει να αποκατασταθεί στα καθήκοντά του, χθες Παρασκευή, και έκρινε ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, η διένεξη έχει «φοβίσει» τις αγορές, ενώ οι νομικοί είναι διχασμένοι για το εάν οι βουλευτές ή τα δικαστήρια μπορούν ή όχι να ανατρέπουν προεδρικά διατάγματα.

Οι μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και το πέσο έχασαν έδαφος αυτήν την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση Φερνάντες ενεπλάκη στη σύγκρουση με την κεντρική τράπεζα με αφορμή τη χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας.

Υπουργοί της κυβέρνησης κατηγόρησαν το Ρεδράδο ότι προσπαθεί, σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησης της Φερνάντες δε Κίρσνερ, κάτι που ο κεντρικός τραπεζίτης διέψευσε.

Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας της, η Αργεντινή βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση στην Ήπειρο, αλλά αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Φερνάντες ότι προσπαθεί να βάλει «χέρι» στα αποθέματα για να βελτιώσει την εικόνα της αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2011.

Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι τα διατάγματα είναι αντισυνταγματικά διότι χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου, το οποίο κανονικά αρχίζει ξανά τη λειτουργία του τον Μάρτιο. Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ακύρωσαν τις διακοπές του και επιδιώκουν έκτακτη συνεδρίαση της κάτω βουλής την 20ή Ιανουαρίου, για να «ανατρέψουν» τα διατάγματα της Φερνάντες.

ZENITH