Skip to main content

Εκστρατεία ενημέρωσης για τις πρυτανικές εκλογές

Επιστολή προς τον πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Αν. Μάνθο, για την ενημέρωση του εκλογικού σώματος σχετικά με τις πρυτανικές εκλογές, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή, απέστειλε ο υποψήφιος πρύ
Επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιο Μάνθο, για την ενημέρωση του εκλογικού σώματος σχετικά με τις πρυτανικές εκλογές στις 26 Μαΐου, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ψηφοφορία, απέστειλε ο υποψήφιος πρύτανης Στέργιος Λογοθετίδης, επικεφαλής της «Ακαδημαϊκής Κίνησης ΑΠΘ».

Συγκεκριμένα, πρότεινε να πραγματοποιηθεί μία πολύμορφη εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόσκληση και συμμετοχή όλου του εκλογικού σώματος στις εκλογές
και να κληθούν όλοι οι υποψήφιοι σε συνάντηση για μια από κοινού διαμόρφωση των σχετικών πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο η στάθμιση των ψήφων με βάση τους ψηφίσαντες και ανεξάρτητα από το ποσοστό προσέλευσης μπορεί να οδηγήσει, σε περίπτωση μειωμένης συμμετοχής, σε σημαντική αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας στο σύνολο των εκλεκτόρων. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των μελών κάθε κατηγορίας, τόσο πιο αντιπροσωπευτικό και επομένως δημοκρατικό θα είναι το αποτέλεσμα.

Ειδικά για τους φοιτητές, δεδομένου ότι στις ψήφους τους αναλογεί το 40% του συνόλου των ψηφισάντων και ότι σε προηγούμενες εκλογές έχει παρατηρηθεί μεγάλη αποχή και διάφορες αντιδράσεις, είναι σημαντικό η συμμετοχή τους να είναι μαζική και καθολική.
 
Η πανεπιστημιακή κοινότητα ήδη από την ψήφιση του νόμου έχει επισημάνει αυτό το γεγονός και κρίνει απαραίτητη την ενημέρωση όλων για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Θεσσαλονίκη 29 Απριλίου 2010

Αξιότιμε κ. πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Είναι γνωστό ότι για τις επικείμενες Πρυτανικές εκλογές στις 26 Μάιου 2010, ο νόμος 3549/2007, στο άρθρο 8 παρ. 1 προβλέπει την καθολική συμμετοχή του προσωπικού και των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία. Οι φοιτητές, όπως και οι άλλες κατηγορίες προσωπικού πέραν των μελών ΔΕΠ, έχουν δικαίωμα αυτοπρόσωπης συμμετοχής στην ψηφοφορία και όχι μέσω αντιπροσώπων.

Όμως η στάθμιση των ψήφων με βάση τους ψηφίσαντες και ανεξάρτητα από το ποσοστό προσέλευσης μπορεί να οδηγήσει, σε περίπτωση μειωμένης συμμετοχής, σε σημαντική αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας στο σύνολο των εκλεκτόρων. Αυτό έχει  επισημανθεί από όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα ήδη από την ψήφιση του νόμου. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των μελών κάθε κατηγορίας, τόσο πιο αντιπροσωπευτική και επομένως πιο δημοκρατική θα είναι και η συμμετοχή στη διαμόρφωση του αποτελέσματος με βάση τη στάθμιση που προβλέπεται.

Ειδικά για τους φοιτητές, δεδομένου ότι στις ψήφους τους αναλογεί το 40 % του συνόλου των ψηφισάντων και ότι σε προηγούμενες εκλογές έχει παρατηρηθεί μεγάλη αποχή και διάφορες αντιδράσεις, είναι σημαντικό η συμμετοχή τους να είναι μαζική και καθολική.

Κατόπιν τούτων και γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία σας σε θέματα νομιμότητας και προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών και αρχών, θεωρούμε πως το ΑΠΘ, με την δική σας συμβολή, οφείλει να ενημερώσει όσο το δυνατόν καλύτερα όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων και όλους τους φοιτητές μας (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς), για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές της 17ης Μαΐου.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να αναλάβετε μία πολύμορφη εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόσκληση και συμμετοχή όλου του εκλογικού σώματος στις εκλογές
και να καλέσετε τους υποψηφίους σε συνάντηση για μια από κοινού διαμόρφωση των σχετικών πρωτοβουλιών με σκοπό την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή όλων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας στην ψηφοφορία.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνεργασία επί του θέματος θα βρισκόμαστε στη διάθεσή σας.

Με τιμή,
Στέργιος Λογοθετίδης
Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
Υποψήφιος Πρύτανης / Ακαδημαϊκή Κίνηση ΑΠΘ».

ZENITH