Skip to main content

ΕΚΤ: Από τον Ιούλιο και μόνο με την Ελλάδα σε πρόγραμμα η αγορά ομολόγων

Τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Γιατί ο Ιούλιος είναι το ορόσημο των εξελίξεων, ερωτηματικό με την εκκρεμή αξιολόγηση της τρόι

Στον πάγο μέχρι τον Ιούλιο μπαίνει η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα-μαμούθ, ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, για την αγορά ομολόγων, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία ιστορική απόφαση που θα ρίξει μαζικό χρήμα στην ευρωπαϊκή αγορά φιλοδοξώντας να οδηγήσει την ευρωζώνη στον δρόμο των σταθερών και βιώσιμων ρυθμών ανάκαμψης. 

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ομόλογα δεν αποκλείονται μεν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά η συμμετοχή της Έλλάδας, ως χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα, μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο και μόνο αν πληρούνται προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τεχνική επεξήγηση της απόφασης της ΕΚΤ, «κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης στο πλαίσιο προγραμμάτων βοήθειας για ένα κράτος-μέλος, η "επιλεξιμότητα" θα αναστέλεται και θα συνεχίζεται μόνο στην περίπτωση θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης(της τρόικας)».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι oι αγορές θα γίνονται για τα ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση, ενώ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρών που τα ομόλογά τους δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα, όπως δηλαδή η Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ(ουσιαστικά μόνο της ΕΕ από εδώ και πέρα, αφού ολοκληρωθεί προηγουμένως η αξιολόγηση της τρόικας), το οποίο πρέπει να τηρείται κανονικά.

Παράλληλα, όμως, η ΕΚΤ βάζει και όριο 33% ως προς το ύψος των τίτλων που θα μπορεί να αγοράσει κάθε χώρα, κάτι που σημαίνει ότι μόνο αν πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και λήγουν (περί τα 5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο),  θα μπορέσει να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς χρέους από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για την Ελλάδα, αλλά η χώρα μας θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης. «Δεν έχουμε ειδικούς κανόνες (special rules) μόνο για την Ελλάδα, έχουμε κανόνες που ισχύουν για όλους. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι όροι πριν αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο πρόγραμμα, προκειμένου να μπορέσει να απολαύσει τα ευεργετήματα της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πληρώνοντας προηγουμένως το ομόλογο που λήγει τότε.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, διά του κυρίου Δραγασάκη, έχει αναφερθεί στο ορόσημα του Ιουλίου και έτσι φαίνεται να διαμορφώνεται ένας αρχικός χρονικός ορίζοντας για τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, εάν βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα και καταφέρει να σχημαρίσει κυβέρνηση.

Το ερωτηματικό που παραμένει, βέβαια, είναι τι θα γίνει με την εκκρεμή αξιολόγηση της τρόικας, που τίθεται ως αρχική προϋπόθεση, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τον ρόλο της και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευεί μαζί της.

Ιστορική απόφαση

Σύμφωνα με την ιστορική απόφαση, η ΕΚΤ θα αγοράζει από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο του 2016. Συνολικά το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 1,1 τρισ. ευρώ.

Θα υπάρχουν όρια 33% ανά εκδότη χρέους και 25% ανά έκδοση. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε το πρόγραμμα προβλέπει καταμερισμό κινδύνου στο 20% για την ΕΚΤ και κατά 80% για τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές.

Επίσης, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων τίτλων (ABS και καλυμμένων ομολόγων) του ιδιωτικού τομέα, καθώς και ότι θα βελτιωθούν οι όροι παροχής φθηνής ρευστότητας προς τον τραπεζικό τομέα (TLTROs).

Το πρόγραμμα αφορά συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρώτη δημοσίευση: 15:54

ZENITH