Skip to main content

ΕΚΤ: Κίνδυνος για ολοκληρωτική κρίση χρέους

Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην Πορτογαλία με αυτήν της Ελλάδας, τόνισε σήμερα το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Χουέργκεν Σταρκ.
Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην Πορτογαλία με αυτήν της Ελλάδας, τόνισε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Χουέργκεν Σταρκ.

«Δεν βλέπω καμία σύνδεση μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση», δήλωσε ο Σταρκ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Χθες, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση των δύο χωρών, της μεν Ελλάδας στην κατηγορία junk, της δε Πορτογαλίας στο Α-.

Παράλληλα, ο κ. Σταρκ έστειλε σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις ότι «η τρέχουσα τάση στις δημοσιονομικές πολιτικές είναι απλά μη διατηρήσιμη. Η υποχρέωση πλέον των κυβερνήσεων είναι να διασφαλίσουν ότι η κρίση που αρχικά επηρέασε τον χρηματοοικονομικό τομέα, και ακολούθως την πραγματική οικονομία, δεν θα εξελιχθεί σε μια ολοκληρωτική κρίση χρέους».

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, απάντησε: «Δεν νομίζω πως υπάρχει τέτοιο θέμα».

Τη στιγμή που μιλούσε ο κ. Σταρκ, τα spread και τα CDS των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης εκτινάσσονταν σε ιστορικά υψηλά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα spread του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund έχει ξεπεράσει σήμερα τις 310 μονάδες βάσης και του αντίστοιχου ισπανικού στις 132 μονάδες βάσης.

Επίσης, το κόστος των πορτογαλικών πενταετών CDS έχει εκτοξευτεί στο αστρονομικό επίπεδο των 408 μονάδων βάσης με ενδείξεις περαιτέρω ανόδου.

ZENITH