Skip to main content

Έκτακτη συνάντηση του Ecofin αύριο

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο Κυριακή, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα μηχανισμό που θα βοηθά τις χώρες της Ε.Ε. να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσ
Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν την Παρασκευή ότι θα έχουν έτοιμα ειδικά μέτρα προτού ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα να επεκταθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, αύριο αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα μηχανισμό που θα βοηθά τις χώρες της Ε.Ε. να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων χρέους.

Η συνάντηση έχει ορισθεί για τις 14:00 GMT (17:00 ώρα Ελλάδας) και οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν σε μία ισχυρή δήλωση προτού ξανανοίξουν οι χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα, δήλωσαν οι πηγές.

Εξάλλου, σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ προτίθενται να συστήσουν «έναν μηχανισμό σταθεροποίησης», προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες τους που θα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες.

Το σχέδιο τελικού κειμένου της συνόδου κορυφής τους στις Βρυξέλλες ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «έναν μηχανισμό σταθεροποίησης που θα αποσκοπεί στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ».

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στοχεύει στην οριστικοποίηση της λειτουργίας και της χρηματοδότησης αυτού του μηχανισμού, ο οποίος θα διαιώνιζε το μοντάρισμα που αποφασίστηκε για την Ελλάδα.

«Ο μηχανισμός αυτός θα επέτρεπε στην Επιτροπή να παρέμβει στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», υπογράμμισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν την υποχρέωση να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα έως το βράδυ της Κυριακής, πριν από το άνοιγμα των αγορών» το πρωί της Δευτέρας, προσέθεσε η πηγή αυτή.

ZENITH