Skip to main content

Έκτακτη συνεδρίαση του σερβικού κοινοβουλίου για το Κόσοβο

Οι βουλευτές του Σερβικού Κοινοβουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις της Σερβίας μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Οι βουλευτές του Σερβικού Κοινοβουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις της Σερβίας μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Η σερβική κυβέρνηση προτείνει η Σερβία το Σεπτέμβριο να υποβάλει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα, με την υιοθέτηση του οποίου θα ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο.

Την πρόταση αναμένεται να παρουσιάσει στα μέλη του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ή ο υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και ο επικεφαλής της νομικής ομάδας της Σερβίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, Ντούσαν Μπατάκοβιτς.

Στην πρόταση ψηφίσματος της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο ζητείται εθνική ενότητα και αναγγέλλεται η χρήση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών και πολιτικών μέσων για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας.

Η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς- Ντεγιάνοβιτς δήλωσε ότι θέση του ανώτατου νομοθετικού σώματος της Σερβίας είναι ότι βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Κόσοβο πρέπει να εξευρεθεί με ειρηνικές διαβουλεύσεις σύμφωνα με το Σύνταγμα της Σερβίας.

ZENITH