Skip to main content

Εκτίναξη του spread εν αναμονή του Eurogroup

Τις 425 μβ άγγιξε σήμερα το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με τις διεθνείς αγορές να ασκούν έντονες πιέσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ.
Τις 425 μονάδες βάσης άγγιξαν σήμερα το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με τις διεθνείς αγορές να ασκούν έντονες πιέσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει στη Μαδρίτη το Eurogroup με αντικείμενο τη συγκεκριμενοποίηση των όρων και του τρόπου ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης και οι αγορές εμφανίζονται ανήσυχες εν αναμονή της απόφασης.

Η χθεσινή επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, φανερώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι η επιστολή δεν σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ- ΔΝΤ.

Τα παραπάνω προκαλούν σύγχυση στις διεθνείς αγορές, οι οποίες αντιδρούν με την εκτίναξη των spreads. Ωστόσο μία συγκεκριμένη σημερινή απόφαση του Eurogroup εκτιμάται ότι θα καθησυχάσει τις αγορές, οδηγώντας σε μείωση των spreads σε επίπεδα κάτω των 400 μβ.

ZENITH