Skip to main content

Εκτός νατοϊκών προγραμμάτων η Δανία

Από τρία προγράμματα του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και αυτό της Συμμαχικής Χερσαίας Επίβλεψης, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η Δανία, εξαιτίας περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό της.
Από τρία προγράμματα του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και αυτό της Συμμαχικής Χερσαίας Επίβλεψης (AGS), ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η Δανία, εξαιτίας περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό της και παρά τις περί του αντιθέτου παροτρύνσεις του Δανού γγ της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Η Δανία συμμετέχει κατά 3% στο AGS. Εμείς, σε συνεννόηση με τα κόμματα του Κοινοβουλίου, αποφασίσαμε να αποσυρθούμε, διότι έχουμε άλλες προτεραιότητες», τόνισε στον Τύπο η δανή υπουργός Αμύνης Γκίτε Λίλελουντ Μπεχ.

Χθες, ο Ράσμουσεν είχε προειδοποιήσει πως τα κράτη μέλη ετοιμάζονται με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης να παραμελήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το ΝΑΤΟ και υπεραμύνθηκε της ζωτικής χρησιμότητας των προγραμμάτων αυτών.

Ο γγ «έχει κάθε δίκαιο να τονίζει τι τον ανησυχεί. Όμως εμείς κρίναμε πως μπορούμε να προστατεύσουμε καλλίτερα τους στρατιώτες μας από τα προγράμματα του ΝΑΤΟ», τόνισε η Μπεχ.

Η Δανία ήδη «προσφέρει μία μεγάλη εισφορά στο ΝΑΤΟ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εκτιμά πως η αποχώρησή μας από το AGS δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στο πρόγραμμα», ενώ απεναντίας θα επιτρέψει στη Δανία να εξοικονομήσει 540 εκατ. κορώνες (72,5 εκατ. ευρώ), καθώς τα 380 εκατ. διετίθεντο για το AGS.

Οι περικοπές στα προγράμματα του ΝΑΤΟ εγγράφονται στο πλαίσιο μείωσης των αμυντικών δαπανών, ύψους 1,4 δισ. κορωνών που συμφώνησε σήμερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ZENITH