Skip to main content

Εκτός των πρωθυπουργικών σχεδίων ο ανασχηματισμός

Συζητούνται, όμως, κάποιες διορθωτικού χαρακτήρα κινήσεις, όπως, για παράδειγμα, η δημιουργία υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ή αυτονομημένου υφυπουργείου.
Κλείνει πριν καλά - καλά ανοίξει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το σημερινό βασικό σχήμα του υπουργικού συμβουλίου, τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων, ενώ το μόνο που ενδεχομένως θα κάνει θα είναι ορισμένες διορθωτικού χαρακτήρα κινήσεις, ως προς τη διάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το προσεχές διάστημα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο δημιουργίας, για παράδειγμα, ενός υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ή ενός ανεξάρτητου υφυπουργείου, το οποίος θα αναλάβει να «τρέξει» τα θέματα της ναυτιλίας στη χώρα μας. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το καινούργιο χαρτοφυλάκιο, εφόσον περιορισθεί στο επίπεδο του υφυπουργείου, θα εξακολουθήσει να υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας κι Ανταγωνιστικότητας, όπου βρίσκεται σήμερα με τη μορφή Γενικής Γραμματείας ή θα περάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ως γνωστόν, το τελευταίο έχει και σήμερα εμπλοκή με τον χώρο, μέσω των αρμοδιοτήτων του για το Λιμενικό, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια της κ. Λούκας Κατσέλη, οι «μετοχές» της οποίας, όμως, ούτως ή άλλως, είναι πεσμένες αυτόν τον καιρό, οπότε δεν έχει και πολλά περιθώρια αντιδράσεων. Ανάλογο ζήτημα, με αυτό του Ναυτιλίας, λέγεται ότι έχει δημιουργηθεί και με το Τουρισμού, ενώ και κάποιοι άλλοι κλάδοι κυβερνητικής δραστηριότητας δείχνουν σημάδια αυτονόμησης, με περιορισμένες όμως πιθανότητες επιτυχίας κάποιου ουσιαστικού αποτελέσματος.

ZENITH