Skip to main content

Ελβετία: Εγκρίνεται η αποστολή τραπεζικών στοιχείων στις ΗΠΑ

Οι βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας (κάτω βουλή) ενέκριναν σήμερα τη μεταβίβαση στις ΗΠΑ των στοιχείων πελατών της τράπεζας UBS που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, αλλά διατήρησαν την απόφ
Η ελβετική κάτω βουλή ενέκρινε τη διαβίβαση στις ΗΠΑ των στοιχείων πελατών της UBS που «κατηγορούνται» για φοροδιαφυγή.

Οι βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας (κάτω βουλή) ενέκριναν σήμερα τη μεταβίβαση στις ΗΠΑ των στοιχείων πελατών της τράπεζας UBS που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, αλλά διατήρησαν την απόφαση να θέσουν το νομοσχέδιο προς έγκριση με δημοψήφισμα.

Οι βουλευτές ενέκριναν με 81 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 53 αποχές, τη συμφωνία η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο 2009 ανάμεσα στη Βέρνη και την Ουάσιγκτον και η οποία προβλέπει τη διαβίβαση στις ΗΠΑ 4.450 τραπεζικών στοιχείων πελατών της UBS που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Η ψηφοφορία μεταδόθηκε ζωντανά από την ελβετική τηλεόραση.

Το κείμενο, το οποίο είχε παγώσει από την ελβετική δικαιοσύνη τον Ιανουάριο και ετέθη προς ψήφιση στο ελβετικό κοινοβούλιο, δεν έχει οριστικά ξεπεράσει το εμπόδιο και των δύο σωμάτων του ελβετικού κοινοβουλίου, που έχουν αντίθετες απόψεις για την έγκρισή του με δημοψήφισμα.

Αντίθετα με την άνω βουλή που ενέκρινε τη συμφωνία και ψήφισε να μην τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, οι βουλευτές της κάτω βουλής ζήτησαν με 106 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 9 αποχές, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η ελβετική νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε Ελβετός πολίτης μπορεί, εάν συγκεντρώσει 50.000 υπογραφές σε διάστημα 100 ημερών, να θέσει ένα νομοσχέδιο προς έγκριση με δημοψήφισμα.

 Η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα καθυστερούσε τη διευθέτηση της υπόθεσης, η οποία, κατ΄ εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, πρέπει να διευθετηθεί πριν από τις 19 Αυγούστου.

Με τη σημερινή έκβαση της ψηφοφορίας συνεχίζεται το πινγκ-πονγκ ανάμεσα στα δύο σώματα του ελβετικού κοινοβουλίου.

Το κείμενο θα υποβληθεί και πάλι στο Συμβούλιο των Καντονίων (άνω βουλή), το οποίο θα πρέπει να ψηφίσει και πάλι για το θέμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κοινοβουλίου.

Η συμφωνία πρέπει στη συνέχεια θα περάσει και πάλι από το Εθνικό Συμβούλιο για μια τελευταία ψηφοφορία. Σε περίπτωση που τα δύο σώματα θα συνεχίσουν να διαφωνούν ως προς το δημοψήφισμα, προβλέπεται η εκκίνηση διαδικασίας γεφύρωσης της διαφοράς. Εάν αποτύχει, η συμφωνία θα «ενταφιαστεί» οριστικά.

Τα δύο σώματα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, οπότε και λήγει η κοινοβουλευτική περίοδος.

ZENITH