Skip to main content

Ελεύθερη πτώση για Ευρώπη, Γουόλ Στριτ και ευρώ

Ο φόβος για επέκταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και οι νέες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικού πλοίου, οδηγούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ελεύθερη πτώση.
Ο φόβος για επέκταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και οι νέες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικού πλοίου, οδηγούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ελεύθερη πτώση. Τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώνει η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη δεν δείχνουν να επηρεάζουν τους επενδυτές, που έχουν στραφεί σε φυγή από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών σχετίζεται και με τη διάσωση της ισπανικής τράπεζας CajaSur στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οποία πυροδότησε ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Ειδικότερα, στις 17:10 ώρα Ελλάδος ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,91%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 2,99% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 3,68%.

Απώλειες που πλησίασαν το 3% κατέγραψε και ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλά έξι μηνών εξαιτίας της περαιτέρω υποβάθμισης του ευρώ εν μέσω ανησυχιών για τα προβλήματα δημοσιονομικού χρέους της ευρωζώνης και την ευρωστία ορισμένων τραπεζών. Η πτώση του Nikkei εντάσσεται στο πλαίσιο του κύματος ρευστοποιήσεων που παρέσυρε και άλλα ασιατικά χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων.

Οι μαζικές αυτές ρευστοποιήσεις πυροδοτήθηκαν εν μέρει από την εξαγορά μιας μικρής τράπεζας καταθέσεων από την Τράπεζα της Ισπανίας και εν μέρει από τη διαταγή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, να τεθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «σε πολεμικό συναγερμό». «Ο αντίκτυπος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν αυτό που φοβούνταν περισσότερο η αγορά», σχολιάζει ο Μασάρου Χαμασάκι, ανώτατο στέλεχος της Toyota Asset Management. Ο Nikkei έκλεισε στις 9.479,54, καταγράφοντας πτώση 2,9%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,2% στις 860,54 μονάδες. Εν τω μεταξύ, ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 2,7%.

Έντονα πτωτικά κινήθηκε και το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιεν. Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν υποχώρησε κάτω από τα 1,22 δολάρια. «Οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν το ευρώ, θεωρώντας ότι περισσότερες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, ειδικά στη νότια Ευρώπη», σχολίασε αναλυτής ευρωπαϊκής τράπεζας στο Τόκιο.

Μπορεί η ραγδαία πτώση του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες να μην έχει προκαλέσει έως τώρα την παρέμβαση των αρχών, αλλά ο φόβος και μόνο μιας τέτοιας παρέμβασης ήταν αρκετός για να διώξει από το ευρώ ακόμη και τους πιο πιστούς επενδυτές, παρασύροντας το ενιαίο νόμισμα σε πρωτοφανή υποτίμηση.

Την περασμένη εβδομάδα, το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλά τεσσάρων ετών – 1,21 δολάρια – καταγράφοντας απώλειες 13% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters.  Πολλοί επενδυτές, ωστόσο, αμφιβάλλουν κατά πόσο πρόκειται για «δυσλειτουργική» εξέλιξη της αγοράς, η οποία δικαιολογεί μια ενδεχόμενη παρέμβαση των αρχών που επέλεξαν να μην παρέμβουν στην αγορά ακόμη και μετά το ντόμινο που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες που εξετάζουν την αξία του ευρώ μακροπρόθεσμα, το ευρώ παραμένει υπερτιμημένο, ενώ η υποτίμηση του ενιαίου νομίσματος ευνοεί τις εξαγωγές και διευκολύνει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ μετά από μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο.

Στην αγορά, βέβαια, όπου τα κερδοσκοπικά στοιχήματα εις βάρος του ευρώ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η σκιά της ΕΚΤ είναι από μόνη της αρκετή για να κάνει τους επενδυτές και τους διαπραγματευτές να το ξανασκεφτούν, προτού προχωρήσουν σε συναλλαγή κάτω από τα 1,20 δολάρια/ευρώ.

Με απώλειες άνω του 2% κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις αρχικές συναλλαγές, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones διολισθαίνει κάτω από τις 10.000 μονάδες με βουτιά 250 μονάδων, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν κινείται σε θετικό έδαφος.

Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 61,77 μονάδων (-2,79%) φτάνοντας τις 2.151,78 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 27,11 μονάδων (-2,53%) και βρίσκεται στις 1.046,54 μονάδες.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες στο μέτωπο της Βόρειας Κορέας καθώς αναζωπυρώνεται η ένταση στις σχέσεις με τη Ν. Κορέα με αφορμή το πόρισμα διεθνούς έρευνας που αποδίδει σε βορειοκορεάτικη τορπίλη τη βύθιση νοτιοκορεάτικης κορβέτας στις 26 Μαρτίου, επιδεινώνουν το ήδη επιβαρυμένο επενδυτικό κλίμα.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση 2% σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ωστόσο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 εμφάνισαν πτώση 3,2%, σύμφωνα με τον δείκτη S&P Case-Shiller.

ZENITH