Skip to main content

Έληξαν οι καταλήψεις σε ΑΠΘ και δημοτικό ραδιόφωνο

Ομάδα νεαρών εισέβαλε στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό και αποχώρησε αφού διάβασε το μήνυμά της στον αέρα. Μικροεπεισόδια στην πανεκπαιδευτική πορεία στη Θεσσαλονίκη.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr

Με την αποχώρηση των φοιτητών ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Περίπου 500 άτομα κατέλαβαν την πρυτανεία τουΑριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ επέτρεψαν στον πρύτανηπου βρισκόταν μέσα να αποχωρήσει. Αιτία για την κατάληψη  είναι ηκαταπάτηση του ασύλου που γίνεται από τα ξημερώματα της Κυριακής απόαστυνομικούς όπως δηλώνουν οι καταληψίες.

Νωρίτερα, ομάδα νεαρών που βγήκε αιφνιδιαστικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κατέλαβε τον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Rock» και το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν την άλλη πορεία που κατευθύνθηκε στη Σχολή Θεάτρου.

Οι διαδηλωτές διάβασαν το μήνυμά τους στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού στον οποίο είχαν εισβάλλει. Όπως είπαν κατέλαβαν συμβολικά την πρυτανεία για μία μέρα θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση επί τρεις μέρες του πανεπιστημιακού ασύλου από αστυνομικούς.

Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος οι νεαροί αποχώρησαν από το σταθμό χωρίς να σημειωθούν προβλήματα.

Νωρίς το μεσημέρι νεαροί κουκουλοφόροι - ανάμεσά τους και ανήλικοι -επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στην Καμάρα πετώντας πέτρεςκαι άλλα αντικείμενα προς το μέρος τους. Από πλευρά τους οι αστυνομικοίαπάντησαν με χρήση χημικών.

Η πορεία των μαθητών ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου στις 12.30 όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 άτομα - μαθητές, μέλη της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το Βαρδάρη, ανέβηκαν τη Λαγκαδά και κατευθύνθηκαν προς το πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από την Αγ. Δημητρίου.

Η πορεία κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας -Θράκης (πρώην υπουργείο). Νωρίτερα, άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πέταξανπέτρες στα γραφεία της ΔΕΗ επί της Αγ. Δημητρίου.

Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αργότερα εισήλθε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε άνδρες των ΜΑΤ τραυματίζοντας έναν αστυνομικό ελαφρά.

Πανεπιστημιακοί κύκλοι καταδικάζουν την «αλόγιστη» χρήση χημικών από τους αστυνομικούς.

Σε 9 προσαγωγές και μία σύλληψη προχώρησαν οι αστυνομικοί στο σημερινόσυλλαλητήριο. Ο νεαρός που συνελήφθη κατηγορείται για οπλοκατοχή.

Την ίδια ώρα, έξι ανήλικοι κατηγορούνται για ρίψη μολότοφ εναντίον περιπολικού στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Ο ένας από αυτούς αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, όπως κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών και έκρηξη, που είναι κακουργήματα, ενώ οι άλλοι 5 κατηγορούνται για απλή συνέργεια. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν ευθύνονται οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

ZENITH