Skip to main content

Ελλείψεις στο φορολογικό ν/σ παρατηρεί το ΕΕΘ

Σοβαρές ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ βλέπει το ΕΕΘ, καταγράφοντας επτά αρνητικά σημεία, τα οποία καθιστούν το νομοσχέδιο άτολμο και αδύναμο να επιλύσει τα προβλήματα της διαφθοράς και
Σοβαρές ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ βλέπει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), καταγράφοντας επτά αρνητικά σημεία, τα οποία καθιστούν το νομοσχέδιο άτολμο και αδύναμο να επιλύσει τα προβλήματα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, τα επτά μελανά σημεία της νέας μορφής του φορολογικού είναι σύμφωνα με το ΕΕ τα εξής:

Έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης

Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρονται μόνο ελάχιστα στοιχειώδη αναπτυξιακά μέτρα. Η έλλειψη των αναπτυξιακών μέτρων  σε συνδυασμό με τη μείωση μισθών, το πάγωμα συντάξεων, την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, οδηγούν την οικονομία της χώρας σε ύφεση και τους επαγγελματίες σε αδιέξοδο με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Κατάργηση  του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ

Στην πράξη αυτό ισχύει μόνο για εισοδήματα έως 6000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα μεγαλύτερα των 6000 ευρώ αυτό συναρτάται με τις αποδείξεις που θα συλλέγει ο φορολογούμενος, γεγονός που  αναμένεται να δυσκολέψει ιδιαίτερα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αν συνυπολογίσουμε ότι εξαιρούνται οι αποδείξεις ενοικίων, ύδρευσης, τηλεφωνίας, ΔΕΗ κλπ. Με άλλα λόγια  επιβάλλει στους μικροεπαγγελματίες να εξεύρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επιβίωσης, γεγονός που ευνοεί το φαινόμενο διαφθοράς.

Αντικίνητρο για τις επενδύσεις

Η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων με τον υψηλό φορολογικό συντελεστή του 40% για τυχόν νομικά πρόσωπα που είναι δικαιούχα πλήττει άμεσα το επιχειρείν και δημιουργεί ένα αποθαρρυντικό επενδυτικό περιβάλλον. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών ξεκινάει από το 0% στη Βρετανία, 10% στην Κύπρο, Βουλγαρία Βέλγιο, 15% στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο, 18% στην Ισπανία, 20% στην Πορτογαλία και Ιρλανδία, 25% στις Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Αυστρία, 28% στις Δανία, Φινλανδία και 30% στη Σουηδία.

Φορολογική επιδρομή σε βάρος της οικοδομής

Επιχειρείται φορολογική επιδρομή σε βάρος της οικοδομής και της ιδιοκτησίας. Η επαναφορά των φόρων μεταβίβασης, γονικών  παροχών, δωρεών, κληρονομιών και  η επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης ανεξαρτήτως αξίας ή τετραγωνικών μέτρων για ιδιοκατοίκηση Α’ και δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας, ο φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας, η κατάργηση της Ρύθμισης Παπαθανασίου για έκπτωση των τόκων και μείωση του φόρου κατά 40% για αγορά κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας έως 200τμ και αξίας έως 350000,00 ευρώ, το πόθεν έσχες για αγορά α’ κατοικίας από νέα ζευγάρια δίνει τη χαριστική βολή στον κατασκευαστικό κλάδο και τα 80 επαγγέλματα γύρω από αυτόν.

Κατάργηση της αυτοπεραίωσης

Η κατάργηση  του συστήματος αυτοπεραίωσης των χρήσεων των επιχειρήσεων με τη  θέσπιση ενός νέου αυστηρού συστήματος και ο διπλασιασμός της σχετικής επιβάρυνσης θα οδηγήσει αυτήν την κρίσιμη περίοδο σε λουκέτα.

Φορολογικό σύστημα γραφειοκρατικό και πολύπλοκο

Η μη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων σε συνδυασμό με  το άνοιγμα και την παρακολούθηση επαγγελματικών λογαριασμών, τις υποχρεωτικές τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων για ποσό μεγαλύτερα των 1500,00 ευρώ σίγουρα διογκώνουν ακόμη περισσότερο τη γραφειοκρατία και κάνουν το φορολογικό σύστημα δυσνόητο, πολύπλοκο, προβληματικό. Οι μικρομεσσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι θα αντιμετωπίσουν τα σημαντικότερα προβλήματα, ιδιαίτερα στο θέμα της διακίνησης ποσών μεγαλυτέρων των 1500 ευρώ μέσω τραπεζών.

Αύξηση καταβαλλομένου ποσού για προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια

Αυξάνεται το ποσοστό του φόρου που καταβάλλεται, προκειμένου να ασκηθεί  προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια από 10% που είναι σήμερα σε 25%. Το ΕΕΘ θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει η αύξηση αυτή του ποσοστού του ποσού που καταβάλλεται, προκειμένου να προσφύγει μία επιχείρηση στα διοικητικά δικαστήρια. Ο ΚΒΣ δίδει τη δυνατότητα στον φορολογικό ελεγκτή να απορρίψει τα βιβλία μιας επιχείρησης με μόνο το επιχείρημα ότι ο έλεγχος δεν είναι ευχερής. Αν η επιχείρηση προκειμένου να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια πληρώσει το 25% του φόρου, που στη σημερινή συγκυρία είναι πολύ μεγάλο ποσό, επόμενο είναι  να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί για να κλείσει τις εκκρεμότητές της. Αν παρ όλα  αυτά επιμένει η κυβέρνηση στη  θέση της αυξήσεως από 10% σε 25%, αυτό να ισχύσει από τις χρήσεις του 2010 και μετά και αφού καταργηθεί ο Κ.Β.Σ.

Από την άλλη πλευρά θετικές κρίνει το ΕΕΘ τις παρακάτω ρυθμίσεις:

-Πιστοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων μικρών επιχειρήσεων από πιστοποιημένα γραφεία λογιστών, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένας αντικειμενικός και αδιάβλητος τρόπος πιστοποίησης των λογιστικών γραφείων.

-Φορολόγηση των εξωχώριων εταιριών.

-Κοινή και ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς διακρίσεις ως προς την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων.

-Μέτρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

-Πιστοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

-Δημιουργία περιουσιολογίου.

ZENITH