Skip to main content

Έλληνες Vs Κινέζων... Ο «άτυπος» πόλεμος

Αγανακτισμένος ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας με την απουσία των κρατικών ελέγχων στα κινέζικα καταστήματα. Τι απαντούν στη Voria.gr οι Κινέζοι καταστηματάρχες.
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των Κινέζων και των Ελλήνων εμπόρων με τους τελευταίους να δηλώνουν αγανακτισμένοι από την έντονη παρουσία των αλλοδαπών καταστημάτων. «Δεν ζητάμε να κλείσουν τα αλλοδαπά καταστήματα, αυτό που απαιτούμεείναι να υπάρξουν οι έλεγχοι που γίνονται στα ελληνικά καταστήματα», επισημαίνει στη Voria.gr o αντιπρόεδρος του Eμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος τονίζει ότι, σύμφωνα με στοιχεία, το παρεμπόριο αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. « Η εφορία, το ΙΚΑ και η αστυνομία να  εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους και σε αυτά τα καταστήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι  των κινέζικων καταστημάτων είναι ανασφάλιστοι, ενώ τα εμπορεύματά τους δεν εκτελωνίζονται», προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης.

Ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκροτηθεί μικτό κλιμάκιο, που θα ασχολείται με το παρεμπόριο και με τα αλλοδαπά καταστήματα. «Δεν υπάρχει οργάνωση στους ελέγχους. Μέχρι να συνεννοηθούν οι αρμόδιοι και να κάνουν τους ελέγχους χάνεται πολύτιμος χρόνος. Εδώ και έξι χρόνια λέμε το αυτονόητο, πρέπει να συσταθεί μικτό κλιμάκιο και να προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Κινέζοι καταστηματάρχες

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι θεωρούν άδικο τον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Έλληνες επιχειρηματίες. «Εμείς προσφέρουμε στους Έλληνες καταναλωτές φθηνά προϊόντα σε μια χρονική περίοδο που η χώρα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ιδιοκτήτης κινέζικου καταστήματος και συνεχίζει: «δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά τους. Έχουμε και εμείς έξοδα, αλλά δεν προσπαθούμε να έχουμε 50% κέρδος από το κάθε προϊόν. Οι Έλληνες πουλούν στην διπλάσια ακόμα και τριπλάσια τιμή σε σχέση με την τιμή αγοράς».

Ενωμένοι οι επιχειρηματικοί φορείς της Ελλάδας

Το πρόβλημα με τα κινέζικα καταστήματα τέθηκε πρόσφατα επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας και με τη συμμετοχή Επιμελητηρίων, Εμπορικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συνδέσμων Επιχειρήσεων και επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα. 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση πενταμελής επιτροπής εκπροσώπησης του σώματος σύσκεψης με στόχο να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους, ώστε να προχωρήσουν σε δραστικότερες ενέργειες σε ό,τι αφορά στους ελέγχους στα κινέζικα καταστήματα.

ZENITH