Skip to main content

Ελληνικά ομόλογα ύψους 150 δισ. στο εξωτερικό!

Πολλά έχουν γραφτεί κι ακόμα περισσότερα έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με το ελληνικό χρέος και που βρίσκεται σήμερα «παρκαρισμένο».
Πολλά έχουν γραφτεί κι ακόμα περισσότερα έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με το ελληνικό χρέος και που βρίσκεται σήμερα «παρκαρισμένο».
Μόλις χθες έγινε γνωστό, μάλιστα, ότι έσπασε το φράγμα των 300 δισ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που καθιστά τα ερωτήματα αναφορικά με την επόμενη μέρα του ακόμα πιο επίκαιρα και πιεστικά.

Πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι το περίπου 50% βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε χαρτοφυλάκια ξένων τραπεζών. Και μάλιστα ότι τη μερίδα του λέοντος κατέχουν γαλλικές, πρωτίστως και γερμανικές δευτερευόντως, τράπεζες. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι στις δύο παραπάνω χώρες βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 70 δισ. ευρώ! Τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και κάποια, λίγα, στις ΗΠΑ και στην Ασία.

Αν ωστόσο επιβεβαιώνεται στην πράξη κι από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ότι περίπου 150 δισ ευρώ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ξένα χαρτοφυλάκια, τότε δικαιολογείται εν πολλοίς και η γενναιοδωρία της Ευρωζώνης (κυρίως) και του ΔΝΤ να διατεθούν περί τα 110 δισ. ευρώ για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί διάσωσης των ευρωπαϊκών ...τραπεζών.

ZENITH