Skip to main content

Ελληνική συνταγή για τα δημοσιονομικά σε όλη την ευρωζώνη

Αποφασισμένη να εφαρμόσει σε όλη τη ζώνη του ευρώ τη συνταγή δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εμφανίζεται η Κομισιόν. Τι προτείνει ο Όλι Ρεν.
Αποφασισμένη να εφαρμόσει σε όλη τη ζώνη του ευρώ τη συνταγή δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εμφανίζεται η Κομισιόν, ώστε να διαλύσει την όποια καχυποψία από πλευράς αγορών για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο επίτροπος Όλι Ρεν θα παρουσιάσει σήμερα  στη συνεδρίαση της Κομισιόν τα προτεινόμενα μέτρα και θα ζητήσει να εγκριθούν την Τρίτη 18 Μαΐου από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (Ecofin).

Μεταξύ των προτάσεων του Όλι Ρεν περιλαμβάνονται: α) Μέτρα μείωσης του χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ και μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, β)  προέγκριση των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, γ) απόφαση από την Κομισιόν για το πού θα διατίθενται οι κοινοτικοί πόροι (ΕΣΠΑ), δ) «μαχαίρι» στην εκταμίευση κοινοτικών πόρων, όταν όλα τα προαναφερθέντα δεν εφαρμόζονται και δ) δημιουργία εθνικού αποθεματικού υπό τον έλεγχο της Κομισιόν.

Επίσης, ο επίτροπος θα εισηγηθεί την έκδοση ευρω-ομολόγων από την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεών της, παρά τις αντιρρήσεις, καθώς και ένα «μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων» μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά την εξάντληση του ρόλου του μηχανισμού που έχει τεθεί τώρα σε λειτουργία.

Οι προτάσεις του κ. Ρεν για την Ευρωζώνη θα προωθηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στον επόμενο μήνα με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

ZENITH