Skip to main content

Ελληνικό παράδοξο: Η οικονομία βυθίζεται, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται

Ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά και παράξοδο εν μέσω κρίσης αποτελεί η άνοδος της Ελλάδας κατά 6 θέσεις στην κατάταξη της παγκόσμιας επετηρίδας για την ανταγωνιστικότητα του IMD, που παρουσιάστηκε σε συνέντ

Ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά και παράξοδο εν μέσω κρίσης αποτελεί η άνοδος της Ελλάδας κατά 6 θέσεις στην κατάταξη της παγκόσμιας επετηρίδας για την ανταγωνιστικότητα του IMD. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 46η θέση το 2010 από την 52η το 2009 σε σύνολο 58 χωρών, ενώ και η πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών παρουσίασε βελτίωση. 


Ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αναπτυξιακά μέτρα, ρήξεις και τομές, καθώς ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας και να αποτελέσει τη διέξοδο διαφυγής της χώρας από την κρίση, εισφέροντας θετικά στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, ώστε να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο επιχειρήσεις και χαθούν θέσεις εργασίας.


Αυτά υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Νίκος Πέντζος σε συνέντευξη που έδωσε για την παρουσίαση των  στοιχείων της παγκόσμιας επετηρίδας για την Ανταγωνιστικότητα, καθώς η Διεύθυνση  Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου συνεργάζεται εδώ και 10 χρόνια με τον International Institute for Management Development(IMD). Ο κ. Πέντζος επέμενε ότι αυτό που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η βελτίωση της εικόνας προς τα έξω, διατηρώντας κάποια απόσταση από τη θέση του ΣΕΒ που επέκρινε το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, διότι δεν είναι ικανό να φέρει σε πέρας τους στόχους για την εξυγίανση. Επέμενε ότι η προσπάθεια για την ανάπτυξη πλέον θα καταβληθεί με ενωμένους τους εργοδότες και εργαζόμενους. Εξήγησε ότι οι εργοδότες δεν θέλουν να οδηγηθούν σε απολύσεις και η προσπάθειά τους εστιάζεται στην ανάπτυξη.


Παραδέχθηκε ότι κάποιες λίγες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, αλλά για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση επανέλαβε το αίτημα για ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου. Για αυτό, τόνισε, απαιτείται άμεσα η λήψη αναπτυξιακών μέτρων και ενίσχυσης της ρευστότητας και η μεταποίηση να τεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο επιχειρήσεις. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να πληρώνουν πάντα οι επιχειρήσεις και οι μισθωτοί, αλλά χρειάζεται να παταχθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.


Πού οφείλεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Ο κ. Πέντζος παραδέχθηκε ότι η άνοδος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί παράδοξο μιας και η χώρα μας έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Ωστόσο, όπως υποστήριξε, εξηγείται από το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, οι επιμέρους οικονομικοί δείκτες και οι σχετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους για την περσινή χρονιά κατέτασσαν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος, δηλαδή η χώρα μας καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις, όμως άλλαξαν οι προσδοκίες προς το θετικό των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων που λαμβάνουν μέρος στην έρευνα γνώμης για την εξαγωγή της διεθνούς κατάταξης ανταγωνιστικότητας. 


 Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2010 σε σχέση με το 2009 είναι η ακόλουθη:


-Στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» η κατάταξη της χώρας μας βελτιώθηκε κατά 4 θέσεις και από την 52η το 2009 βρίσκεται πλέον στην 48η θέση που είχε το 2007.


-Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» η Ελλάδα απώλεσε μια θέση και κατατάσσεται στην 54η από την 53η που ήταν το 2009.


-Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» η χώρα μας κατατάσσεται στην 45η θέση από την 49η πέρσι.


-Στον τομέα των «Υποδομών» η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώνεται κατά 2 θέσεις καταλαμβάνοντας την 33η θέση από την 35η που κατείχε τη διετία 2008-2009.


Κατά τον κ. Πέντζο οι τέσσερις κύριες  βελτιώσεις που συμβάλλουν στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή κατάταξη, είναι:


1. Η πρόβλεψη για βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών κατά τα επόμενα δύο χρόνια,
2. Το γεγονός ότι η κοινωνική συνοχή αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση,
3. Η αλλαγή του αναπτυξιακού πλαισίου – προτύπου της χώρας με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και,
4. Η προσπάθεια μείωσης του δημόσιου τομέα και η εμπέδωση κλίματος διαφάνειας.


Ποιοι παράγοντες επιδεινώθηκαν
Για τον ΣΒΒΕ το μήνυμα από τα αποτελέσματα είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ρήξεις και τομές, σ΄ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, οι οποίες θα συνιστούν ουσιαστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια και δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, ούτως ώστε να εξέλθει η χώρα το συντομότερο δυνατόν από την οικονομική κρίση. 


Ανέφερε ενδεικτικά πέντε παράγοντες οι οποίοι επιδεινώθηκαν περαιτέρω για το 2010 σε σχέση με το 2009:
1. ο Ρυθμός Ανάπτυξης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ,
2. το Έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού,
3. οι Συσσωρευμένες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα,
4. οι Εξαγωγές εμπορικών υπηρεσιών και
5. το γεγονός ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αποθαρρύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.


Ποιους αφήσαμε πίσω, ποιοι είναι μπροστά μας

Αναφορικά με την κατάταξη της χώρας μας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει υψηλότερη θέση από χώρες με τις οποίες συμμετέχει στον ίδιο οικονομικό χώρο (Ευρωπαϊκή Ένωση, Βαλκάνια) και οι οποίες αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές της σε αρκετούς τομείς, όπως είναι η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ρουμανία.


Οι χώρες αυτές σημείωσαν πτώση στην κατάταξη ως εξής: Σλοβενία 20 θέσεις, Βουλγαρία 15 θέσεις, Τουρκία μία θέση, ενώ η Ρουμανία παρέμεινε στην 54η θέση στις 58 χώρες, γεγονός που και αυτό συνέβαλλε με τη σειρά του στην άνοδο της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.


Οι χώρες που κατέχουν τις τρεις κορυφαίες θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας παγκοσμίως για το 2009 εξακολουθούν για ακόμη μία χρονιά να είναι Σιγκαπούρη, το  Χονγκ – Κονγκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).


Η κορυφαία δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών οικονομιών στον κόσμο συμπληρώνεται  κατά σειρά από την 4η έως τη 10η θέση με τις χώρες: Ελβετία, Αυστραλία, Σουηδία, Καναδάς, Ταϊβάν, Νορβηγία και Μαλαισία.


Οι προτάσεις του ΣΒΒΕ

Σχολιάζοντας τα φετινά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ επεσήμανε ότι θα πρέπει να τα  εκμεταλλευθούμε για την αναστροφή της άσχημης εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό. Θεωρεί ότι ήταν αναπόφευκτη η προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα διευρύνουν  περαιτέρω τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.


Πιστεύει ότι βραχυπρόθεσμα τα μέτρα θα δημιουργήσουν περαιτέρω ύφεση και θα επιδεινώσουν τη δύσκολη περίοδο που διανύουν οι επιχειρήσεις.  Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν νέες θυσίες.  Και αυτό γιατί τα μέτρα θα επιδεινώσουν περαιτέρω: τη πτώση της κατανάλωσης, την πτώση της παραγωγής, τη στασιμότητα στις επενδύσεις, τη μείωση του τζίρου και της κερδοφορίας και την αύξηση της ανεργίας.


Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, υποστήριξε ότι  «θα βιώσουμε την επόμενη χρονική περίοδο δραματική αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων με θεαματική αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης στην περιφέρεια, με άμεση συνέπεια της αποδιάρθρωση των τοπικών κοινωνιών και των οικονομικά  ασθενέστερων πολιτών».


«Το ζητούμενο από τώρα και στο εξής είναι να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανάπτυξης προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου, κλαδικές πολιτικές, μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ένα καλύτερο εξωτερικό περιβάλλον για τη λειτουργία των επιχειρήσεων», επεσήμανε.


Οι επιχειρήσεις ειδικά της Βορείου Ελλάδος βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που επικρατούσε μόλις λίγους μήνες πριν, τόνισε.  Η πτώση των πωλήσεων στο σύνολο των κλάδων της μεταποίησης συνεχίζεται αμείωτη και σε συνδυασμό με τη μείωση της ρευστότητας πιέζει περαιτέρω τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, ανέφερε. Παραδέχθηκε ότι μεγαλύτερη κάμψη σε πωλήσεις που ξεπερνά το 40% σημειώνεται στις πωλήσεις δομικών υλικών.


Για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται α’ ύλες από το εξωτερικό πληρώνουν μετρητοίς γιατί πλέον δεν έχουν καμία αξιοπιστία ούτε οι τραπεζικές εγγυήσεις.


Οι διαπιστώσεις αυτές, υποστήριξε ότι έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε ασφυξία, ενώ βρίσκονται πλέον εμπρός στον κίνδυνο της αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας τους. Μάλιστα αν επαληθευθούν οι  προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 4% θα δημιουργηθεί υφεσιακή κατάσταση η οποία με βεβαιότητα θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις.


Οι πέντε κύριες βελτιώσεις που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνουν, και με βάση τα στοιχεία του IMD, είναι:
1. η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό για την προσέλκυση επενδύσεων,
2. η άρση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας,
3. η δημιουργία περιβάλλοντος υγιούς ανταγωνισμού με τη θεσμοθέτηση περιβάλλοντος ουσιαστικού ελέγχου της αγοράς,
4. η στάση της χώρας και των πολιτών της για την προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση, και,
5. η δημιουργία επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προσελκύει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.


Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, για άλλη μια φορά, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους και την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους.

ZENITH