Skip to main content

«Ελληνικός Αγωγός» και άρση εμπάργκο αγροτικών προϊόντων

Ο απόηχος της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν για δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

Βιάστηκαν κάποιοι να χαρακτηρίσουν αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι -συμφώνως προς τα ανακοινωθέντα- κατά την συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν δεν υπήρξε αναφορά στα αγροτικά προϊόντα. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού στο πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπεται η συζήτηση επί του θέματος να γίνει σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Μεντβέντεφ, καθ’ ύλην αρμόδιο.

Συμφώνως προς δημοσίευμα του RIA Novosti, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης έχει ετοιμάσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με την άρση του εμπάργκο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου κ. Αλεξέι Ουλιουκάιεφ.

Ως γνωστόν, το εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων από τις χώρες μέλη της Ε.Ε, επιβλήθηκε από τη Ρωσία τον περασμένο Αύγουστο, ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η απαγόρευση συμπεριλαμβάνει βόειο κρέας, χοιρινό, πουλερικά, λουκάνικα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και μια σειρά από άλλα προϊόντα. Παράλληλα, ορισμένες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέβαλαν αίτημα για την άρση του εμπάργκο.

«Αύριο θα συζητήσουμε λεπτομερώς αυτό το θέμα στη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, όπου θα παραβρεθώ. Έχουμε ετοιμάσει ένα σύνολο προτάσεων σχετικά με το θέμα του εμπάργκο, και θα τις φέρουμε για συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός κ. Α. Ουλιουκάεφ στους δημοσιογράφους, αρνούμενος ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Εξάλλου, ο κ. Α. Ουλιουκάιεφ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η Ρωσία αναζητεί τρόπους της χαλάρωσης του εμπάργκο τροφίμων για την Ουγγαρία και την Ελλάδα, το οποίο δεν είναι ασυμβίβαστο με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας κ. Νικολάι Φιόντοροφ δήλωσε την Τρίτη ότι ο ίδιος βλέπει λίγες πιθανότητες για απόσυρση της χώρας από τον κατάλογο του εμπάργκο τροφίμων κατά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο ίδιος ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση σχετικά με την απόσυρση ορισμένων χωρών από τον κατάλογο αυτό.

Ως προς τον αγωγό, φοβάμαι πως θα έχουμε καινούργιο σίριαλ, μετά τον ελληνοϊσραηλινό αγωγό του κ. Μανιάτη. Να υπενθυμίσω, ότι ο Ρώσος πρόεδρος κ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοίνωσε ότι ο νέος αγωγός που ετοίμαζε, μέσω του Ευξείνου Πόντου, δεν θα καταλήγει στην Βουλγαρία, αλλά στα τουρκικά παράλια.

Ταυτοχρόνως, ο ίδιος προσδιόρισε ότι θα δημιουργηθεί στα σύνορα Τουρκίας- Ελλάδας ένα τεράστιο διαμετακομιστικό κέντρο. Από εκεί, είπε εχθές ο κ. Τσίπρας, θα κατασκευασθεί ο «Ελληνικός Αγωγός» που θα διοχετεύει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Μέχρι εδώ, όλα τα ανωτέρω ακούγονται ωραία. Όμως ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα. Ότι δηλαδή η ρωσική εταιρία Gazprom δεν δικαιούται πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των όρων του Γ΄ ενεργειακού πακέτου που επέβαλε η Ε.Ε., ακριβώς για να εμποδίσει την μεταφορά ρωσικού αερίου.

Επομένως, η Ελλάδα, ή όποια εταιρία συμβληθεί, θα πρέπει η ίδια να βρει πελάτες στην Ευρώπη, υπερπηδώντας τους απαγορευτικούς όρους που έχουν επιβληθεί. Είναι εύκολο αυτό, όταν η Ε.Ε. επενέβη δυναμικά απαγορεύοντας σε χώρες όπως η Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Ουγγαρία την συνέχιση των εργασιών κατασκευής αγωγού, που είχε αρχίσει πριν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Πώς θα ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο;

Ως προς την χρηματοδότηση του έργου στην ελληνική επικράτεια, η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να βρει χρηματοδότη. Βεβαίως, διέρρευσε από ρωσικές πηγές, ότι μπορεί η Ρωσία να μας δώσει προκαταβολή γι’ αυτόν τον λόγο, την οποία θα εξοφλήσουμε μετά από τέσσερα χρόνια, όταν αρχίσει η ροή. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος πρέπει να είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Ως ακροτελεύτιο, να σημειώσω την υποκρισία της Γερμανίας, η οποία απαγορεύει στους Ευρωπαίους να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά η ίδια ζήτησε αύξηση ποσοτήτων στον αγωγό «Βόρειος Δρόμος» που καταλήγει μόνον σ’ αυτήν.

Ο Μακεδών

ZENITH