Skip to main content

Ελληνο-ιταλικό πρωτόκολλο συνεργασίας για εξαγωγές και τουρισμό

Η διεθνοποίηση και η προώθηση των επιχειρηματικών συναλλαγών ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων που είχαν σήμερα οι υφυπουργοί Οικονομίας Ελλάδας και Ιταλίας.
Η διεθνοποίηση και η προώθηση των επιχειρηματικών συναλλαγών ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων που είχαν σήμερα ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντόλφο Ούρσο και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης.

Μετά τη συνάντηση που έγινε στην έδρα του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, στην ιταλική πρωτεύουσα, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εθνικού Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών της Ιταλίας και του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπόλαρης, μετά από σύντομη αναφορά στις προσπάθειες να ξεπεράσει η Ελλάδα τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται, τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν στο εξωτερικό και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και σε υπηρεσίες με ποιότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.

«Τόσο στον πολιτισμό, όσο και στον τουρισμό, το κύριο χαρακτηριστικό, για τις μεσογειακές χώρες, είναι η συμπληρωματικότητα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, με ειδικότερη αναφορά στη μεσογειακή διατροφή και στα κοινά στάνταρτ για την πιστοποίηση της ποιότητάς της.

Ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντόλφο Ούρσο, από τη μεριά του, υπογράμμισε ότι «η Ιταλία κατάφερε να αντέξει στη διεθνή οικονομική κρίση χάρη στο μεγάλο και συντονισμένο δίκτυο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αυξάνουν συνεχώς και το ποσοστό εξαγωγών τους».

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία των δυο χωρών, ο κ. Ούρσο δήλωσε ότι «η περιβαλλοντική ανάπτυξη και ο τουρισμός είναι οι δυο κύριοι τομείς, στους οποίους μπορεί να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το πεδίο κοινών δράσεων».

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Iταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος, πρόσθεσε ότι «το σύστημα εξαγωγών, στην Ελλάδα, δεν είναι συνεχές και εύρωστο. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ιταλία οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα στο 6,1%».

Ο κ. Σαραντόπουλος επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη βελτίωσης της προώθησης των προϊόντων στο εξωτερικό και στην τεχνογνωσία που θα μπορέσει να αποκομίσει η ελληνική πλευρά, με την υπογραφή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου.

Ειδικότερα, το πρωτόκολλο που υπεγράφη σήμερα στη Ρώμη προβλέπει ανάπτυξη της συνεργασίας για την ανταλλαγή μεθοδολογίας, για την προώθηση του σήματος ποιότητας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα με βάση το ιταλικό μοντέλο και την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερο βάρος, παράλληλα, θα δοθεί στη δράση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων των δυο χωρών.

Ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Μπόλαρη ότι πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του ελληνο-ιταλικού επιμελητηρίου της Ιταλίας, με έδρα την Ρώμη.

ZENITH