Skip to main content

«Ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

«Ελληνοποιήσεις» αρνιών και κατσικιών παρατηρούνται και φέτος, εν όψει Πάσχα, κυρίως σε μεγάλα πολυκαταστήματα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης.
«Ελληνοποιήσεις» αρνιών και κατσικιών παρατηρούνται και φέτος, εν όψει Πάσχα, κυρίως σε μεγάλα πολυκαταστήματα, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης. Για το λόγο αυτό ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι φέτος μπορεί να σημειωθεί έλλειψη αμνοεριφίων.

Πάντως, ο κ. Καμπούρης μετέφερε και την ικανοποίηση των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τις τιμές που πέτυχαν φέτος, στις συναλλαγές τους με τους εμπόρους. Όπως είπε, αυτές είναι: κατσίκι 7 ευρώ το κιλό και αρνί 6 ευρώ το κιλό. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, πως γίνεται και τα προϊόντα αυτά πωλούνται στις συγκεκριμένες τιμές σε πολυκαταστήματα ως ντόπια.

Παίρνοντας δε ως βάση το παράδειγμα που ανέφερε για τα συγκεκριμένα καταστήματα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων τόνισε πως η προστασία της εγχώριας παραγωγής θα πρέπει - ιδίως τις ημέρες των εορτών - να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα των αρμόδιων φορέων.

Ο κ. Καμπούρης πρόσθεσε, επίσης, πως αναμένεται να παρατηρηθούν ελλείψεις αμνοεριφίων στην αγορά για δύο λόγους: αφενός μεν διότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη, σε ποσοστό 30% συγκριτικά με πέρσι, καθώς πέφτει νωρίς χρονικά το Πάσχα, αφετέρου δε επειδή πολλοί Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν προχώρησαν σε εκτροφή ζώων, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για τις τιμές των προηγούμενων χρόνων.

Εξάλλου, ο κ. Καμπούρης ανέφερε ότι μετά τις εορτές του Πάσχα πρόκειται να γίνει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Θα καταβληθεί προσπάθεια να εξειδικευτούν και οριστικοποιηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος, το οποίο - όπως είπε - «εξακολουθεί να βαίνει μειούμενο, σε ποσοστό 10% κάθε χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τώρα στις τιμές των εγχώριων κρεάτων, αυτές κυμαίνονται στις κεντρικές αγορές της Θεσσαλονίκης, Μοδιάνο και Καπάνι, από 8,30 έως και 10,60 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και από 8,49 έως και 11,80 ευρώ το κιλό για τα κατσίκια.

Στα εισαγόμενα αμνοερίφια - κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και την πΓΔΜ - οι τιμές κυμαίνονταν από 7,30 έως 8 ευρώ το κιλό.

Για τη σαλάτα τους οι καταναλωτές μπορούσαν να βρουν τις τομάτες από 1 ευρώ/κιλό έως και 2 ευρώ/κιλό και τα αγγουράκια από 0,30 λεπτά έως και 0,50 λεπτά.

ZENITH